Az unió irányelveinek értelmében a cigarettásdoboz mindkét oldalának 75 százalékán a dohányzástól elriasztó feliratokat és képeket kell feltüntetni, betiltják a "slim" szivarkaméret gyártását, továbbá az aroma-adalékanyagok, a mentol és a színezékek felhasználását.

Lengyelország Európa legnagyobb dohánytermék-gyártója. A 31 lengyel cigarettagyár mintegy hatezer embert foglalkoztat, az állások harmada szűnhet meg - mondta Maciej Ptaszynski, a kereskedelmi kamara vezérigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón. Még nagyobb veszély fenyegeti a dohánytermesztésben, túlnyomórészt az ország elmaradott keleti régióiban dolgozó körülbelül 60 ezer ember megélhetését, és 125 ezer kioszk fennmaradását, amelyek forgalmának 40 százaléka dohánytermék-eladásból származik - tette hozzá.

Különösen a vékony (slim) és a mentolos cigaretta betiltása lenne fájdalmas a lengyel dohányipar számára, mert ezek teszik ki az eladások egyharmadát. A lengyel költségvetés 18,6 milliárd zloty (4,5 milliárd euró) bevételre tesz szert a dohány jövedéki adójából. A lengyel dohánytermék-export 2004, az ország uniós csatlakozása óta 12-szeresére emelkedett, tavaly 1,2 milliárd euróra rúgott, és az idei év első felében elérte a 682 millió eurót.

Az európai dohányipar általában kifogásolja az uniós irányelveket, egyebek közt azzal érvelve, hogy a cigarettásdobozok uniformizálása megkönnyíti a hamisítást, és a feketepiac növekedéséhez vezet.

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) álláspontja szerint is munkahelyek elvesztésével jár az Európai Bizottság javaslata. Magyarországon a dohánytermesztés mintegy húszezer embert foglalkoztat, főként a legszegényebb régiókban.