Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh kereskedelmi kamara pénteken nyilvánosságra hozott elemzésében megállapította, hogy a szankciók bevezetésének első szakaszában mintegy 20 ezer csehországi munkahely kerülne veszélybe, de a különböző beszállítókat is ide számítva, a szám akár az 50 ezret is meghaladhatja.

A politikai válság a lehető legrosszabbkor jött, mert megindult a megrendelések számának növekedése, amiben Oroszországnak és Ukrajnának fontos szerepe volt - mutatott rá a kamara. A kamara szerint az Oroszországba irányuló cseh kivitel értéke mintegy 116 milliárd korona, Ukrajna esetében pedig 35 milliárd korona. Oroszország az unión kívüli államok közül Csehország legnagyobb üzleti partnere.

Az elemzés szerint az orosz válaszintézkedések következtében veszélybe kerülnének a csehországi cégek ottani beruházásai is, amelyek meghaladják a 200 milliárd koronát.

"Több tagunk jelezte, hogy a helyzet kiéleződése esetén csődbe mehet, mert az ukrajnai és az oroszországi megrendelések forgalmuk több mint 50 százalékát teszik ki" - mutatott rá a kamara.
A cseh exportőrök szövetsége a hét elején kiadott közleményében úgy vélekedett, hogy az üzleti háború következtében mintegy 40 ezer csehországi munkahely kerülhet veszélybe.