A legalább heti egy napot távmunkában dolgozó alkalmazottak aránya várhatóan sokkal magasabb lesz, mint a világjárvány előtt - olvasható a portálon.

Az OECD kutatói - akik a felmérést végezték - azt figyelték meg, hogy azoknak az álláshirdetéseknek a száma, amelyekben - a nagy lezárások idején - távmunkát kínáltak alig csökkentek a korlátozások enyhítését követően. Szakértők szerint ez főleg azokra az országokra jellemző, ahol az emberek digitális felkészültsége magas és az infrastruktúra is megfelelő.

A távmunka irányába történő tartós elmozdulás jelentős hatással lenne a gazdaságok szerkezetére, a termelékenységtől a munkavállalói jogokon át a gyerekgondozás biztosításáig.

A kormányok feladata a nagy internet-lefedettség biztosítása, a távmunka-szabályzás megalkotása és a digitális analfabetizmus felszámolása.

A felmérésben részt vevő válaszadók szerint a távmunka ideális mennyisége heti két-három nap. Így kevesebb lenne az ingázás és biztosítva lenne a nyugodt otthoni környezet, de nem károsodna a kollégák közötti kommunikáció sem.

Aligha kétséges, hogy a világjárvány során a távmunkával szerzett tapasztalatok döntően befolyásolni fogják a munkaszervezést az elkövetkező években

 - mondták a kutatók.