Iain Duncan Smith a BBC rádióban magyarázta a konzervatív-liberális kormánykoalíció által a szociális ellátásban áprilistól bevezetett szigorításokat. Az intézkedések alapján csökken például a szociális bérlakásokban élők lakbértámogatása abban az esetben, ha a hatóságok megállapítása szerint az adott ingatlanban "kihasználatlan" lakóhelyiségek vannak.

Szigorodtak emellett a rászorulóknak a települési adó befizetéséhez nyújtott állami támogatás feltételei is. Ennek alapján számos olyan alacsony jövedelmű háztartásnak, amely eddig mentesült ennek az adófajtának a befizetési kötelme alól, ezentúl fizetnie kell a települési adót.

"Szükség esetén igen"

A szakminisztert e kérdésekről megszólaltató BBC-műsor egyik betelefonálója - egy 51 éves piaci árus, David Bennett - elmondta, hogy a most bevezetett szigorítások nyomán összesen 53 fontja marad hetente a megélhetésre. Amikor a műsorvezető erre reagálva megkérdezte a minisztert, hogy ő meg tudna-e élni heti 53 fontból, Iain Duncan Smith kijelentette, hogy "szükség esetén igen".

A válasz azonnal óriási felháborodást keltett. A change.org petíciós portál felhívást tett közzé személyesen a miniszternek címezve, követelve: Duncan Smith bizonyítsa be hihető módon, hogy valóban meg lehet élni heti 53 - vagyis napi 7,57 - fontból. A portál felszólítja a politikust, hogy legalább egy évig próbáljon megélni ennyiből.

Negyedmillióan tiltakoztak egy nap alatt

Az online petíciót kedd délutánig - vagyis nem egészen 24 óra alatt - csaknem negyedmilliónyian írták alá, ami példátlan a hasonló kezdeményezések történetében. A csatlakozók közül sokan dühödt véleményt is fűztek aláírásukhoz; visszatérő vád az, hogy "multimilliomosok mondják meg a nincsteleneknek, hogyan kell minimális jövedelemből élni".

A Daily Mail című baloldali brit tömeglap keddi számában kimutatta, hogy Iain Duncan Smith heti jövedelme jelenleg csaknem 2600 font (940 ezer forint) - miközben a BBC-műsor betelefonáló hallgatójának éves jövedelme sem éri el a háromezer fontot -, a miniszter egy tehermentes, kétmillió font (több mint 700 millió forint) értékű, úszómedencés, teniszpályával is ellátott házban él, és egy ritka, luxuskivitelű, Morgan típusú retró sportkocsival jár.