Nem szigorítják a személygépkocsik műszaki vizsgáját Szerbiában, annak ellenére, hogy - az előzetes bejelentésnek megfelelően - július 5-étől a kötelező műszaki vizsgán szigorúbb szabályoknak kellett volna megfelelniük azoknak a járműveknek, amelyeket 2014. március 1-je után importáltak Szerbiába – adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A szerbiai közlekedésügyi ügynökség bejelentése szerint elhalasztják a szabályzat azon rendelkezése alkalmazását, amelyek a fékekre, a kipufogógázok szabályozására (a kipufogógáz-kibocsátás mérésére, a katalizátorok meglétének ellenőrzésére) és más rendelkezésekre vonatkoznak. A döntés legalább két évre szól.

Magyarázatul arra hivatkoznak, hogy nagyon sok jármű nem felelne meg az új kritériumoknak. A hatóság közleménye szerint lehetővé teszik a gépkocsi-tulajdonosoknak, hogy változatlan körülmények között továbbra is regisztrálhassák a járműveket. A rendelet egyébként nem új, 2018. júliusában érvénybe lépett, de a kipufogógázok mérésére vonatkozó kitétel alkalmazását 2021 júliusáig, majd most ismét elhalasztották.

Szerbiában egyes becslések szerint 1,2 millió olyan jármű fut az utakon, amelyek a megengedett értéknél nagyobb károsanyag-kibocsátással szennyezik a levegőt.