A rendőrségi tájékoztatás szerint a belső elhárítás egyszerre csapott le a gyanúsítottakra országszerte, két embert Korzikán, a többieket a párizsi régióban, valamint az ország nyugati részén vették őrizetbe vasárnap. A titkosszolgálatok által hetek óta megfigyelt Action des Forces Opérationelles (AFO - Hadműveleti erők akciója) nevű szélsőjobboldali csoportot egy visszavonult rendőr vezette, s tagjai közül többen korábban a fegyveres erőknél dolgoztak.

A nyomozók szerint a csoport célpontjai egyelőre nem voltak pontosan meghatározottak, a radikális iszlamizmussal kapcsolatba hozható embereket akartak megtámadni. Az LCI francia hírtelevízió úgy értesült, hogy radikális imámokra, börtönből szabaduló iszlamista elítéltekre, valamint kendőt viselő muzulmán nőkre akartak véletlenszerűen az utcán támadni. A titkosszolgálati lehallgatások arra világítottak rá, hogy a csoport tagjai fegyvereket is beszereztek már.

Gérard Collomb belügyminiszter a Twitteren gratulált a titkosszolgálatoknak, amelyek "a mindennapokban vigyáznak a franciák biztonságára minden erőszakos cselekménnyel szemben, bárhonnan is érkezzen az". (Magyarországról juthatott pénz terroristákhoz.)

A 2015-ös iszlamista merényletsorozatok óta a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege ritkán foglalkozik a szélsőjobboldali mozgalmak merényletterveinek kivizsgálásával, miután az utóbbi években a terrorfenyegetettség elsősorban az iszlamista radikalizmushoz volt köthető Franciaországban - írja az MTI.

A titkosszolgálatok azonban az utóbbi időkben arra hívták fel a figyelmet, hogy az iszlamista terrorfenyegetettség és a Franciaország iszlamizálódása miatti félelmek miatt a korábban egymással versengő szélsőséges csoportok összefogtak a szélsőjobboldalon. A hatóságok szerint azonban az "operációs képességeik korlátozottnak tűnnek", miután továbbra sem egységesek. Két évvel ezelőtt Patrick Calvar, a belső elhárítás akkori vezetője arra figyelmeztetett, hogy konfliktusra lehet számítani "a szélsőjobboldali mozgalmak és nem az iszlamisták, hanem a muzulmán közösség között".