Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az omikron variáns terjedése miatt a szakértők arra biztatják az embereket, hogy a szövet- és sebészeti maszkok helyett inkább használják az N95/FFP2 maszkokat. Ezek persze drágábbak és nehezebben hozzáférhetők, de szerencsére igen jól ellenállnak a fertőtlenítésnek.

Egy friss kutatásban - amelyet a Science Alert idéz - azt vizsgálták, hogy ezek az eszközök mennyire állnak ellen a UV-fénynek és a hidrogén-peroxidos gőzölésnek (VHP).

Azt már korábban is tudták, hogy néhány fertőtlenítést kibírnak, de a Beth Israel Deaconess Medical Center kutatói kipróbálták, hogy 25 VHP-s kezelés után mi lesz a maszkokkal és kiderült, hogy pont olyan jól illeszkedik az archoz és szűri a részecskéket, mint újkorában. Ahhoz, hogy egy maszk megkapja az N95 minősítést - amely arra utal, hogy a levegőben lévő részecskék 95 százalékát kiszűri - tökéletesen kell illeszkednie az archoz.

A tesztet 7 önkéntes bevonásával végezték, akikre tökéletesen illeszkedő, 3M márkájú N95 maszkokat tettek. Bizonyos számú fertőtlenítés után újra és újra ellenőrizték egy speciális eszköz segítségével, hogy maszkok mennyi szűretlen levegőt engednek át a tömítésen.

Getty Images

A tesztalanyok gyakorlatilag semmilyen negatív változást nem észleltek a 25 fertőtlenítés sorkán.

A kutatók azért álltak meg 25-nél mert az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) korábban azt mondta, hogy 35 ciklusnál már a maszk pántjai kezdenek el lebomlani.

Mivel egy átlagember nem fér hozzá VHP sterilizálási lehetőséghez, más kutatók hétköznapibb megoldással próbálkoztak

Jó lehet a sütő is

A PLOS One folyóiratban nemrég megjelent egy tanulmány, amely szerint a 100 fokos száraz hő is alkalmas lehet az N95 maszkok fertőtlenítésére, ha legalább 30 percig hagyjuk "hatni". Ez a kutatást azonban nem egy hagyományos konyhai sütővel végezték és csak maszkok egy szűk körére korlátozódott. Az biztos, hogy a hővel történő fertőtlenítés nem lesz olyan tartós, mint a VHP-kezelés, de a semminél jobb.

A kutatások fontos tanulsága mindenesetre az, hogy nem kell ezeket a maszkokat kidobni abban az esetben, ha készlethiány lép fel egy egészségügyi intézményben, hanem fertőtlenítve sokáig használhatók.