Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A televízió munkatársai betekintettek a Kubából visszatért amerikai és kanadai diplomatákat vizsgáló orvosok jelentéseibe, s ezek nyomán készített riportjukban jelentették, hogy a diplomaták nemcsak halláskárosodást szenvedtek, hanem jó részüknél enyhe vagy komoly agysérülést, vagy a központi idegrendszer károsodását is diagnosztizálták - írta az MTI.

Az Egyesült Államok havannai nagykövetségén dolgozó diplomaták közül többen megbetegedtek: először halláscsökkenésre és nehézlégzésre panaszkodtak, esetleg egyensúlyi problémákkal küszködtek. A gondokról a washingtoni külügyminisztérium először 2016 végén kapott jelzéseket, akkor néhány diplomata vissza is tért az amerikai fővárosba.

A State Department (külügyminisztérium) "incidenseknek" nevezte a történteket, és vizsgálatot indított. Ez arra irányul, hogy megállapítsa: nem szándékos egészségkárosítás húzódik-e meg a háttérben, emberi füllel nem érzékelhető hangkibocsátás révén. Egy amerikai orvos tavasszal Havannába is elutazott, hogy a helyszínen vizsgálódjék.

Közben több diplomata kérte, hogy megbízatásának lejárta előtt visszatérhessen a diplomáciai szolgálatból.

A CBS - meg nem nevezett forrásra hivatkozva - azt állítja, hogy az amerikai diplomatákat Havannában sokféle módon zaklatták: megrongálták az autóikat, gyakran észlelték, hogy követik és megfigyelik őket, és lakásaikba is betörtek.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem nevezett meg konkrét felelősöket, de figyelmeztette a kubai hatóságokat, hogy nemzetközi szerződés szerinti kötelezettségük az országban dolgozó diplomaták épségének és biztonságának megóvása. A CBS televízió idézte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert, aki augusztus elején újságíróknak úgy fogalmazott: "a kubai hatóságok felelősek azért, hogy kiderítsék, ki követte el a diplomaták egészsége elleni támadásokat". A külügyminiszter megemlítette azt is, hogy ilyen támadásoknak nem csupán amerikai, hanem kanadai diplomaták is elszenvedői voltak.

A külügyminisztérium egyik szóvivője megerősítette a CBS-nek, hogy a State Department rendszeres kapcsolatban áll a kubai hatóságokkal az ügyben.

Kuba cáfolta, hogy bármiféle köze volna a megbetegedésekhez.