Az USA és Kína között egyre erősödő kereskedelmi feszültség borítékolhatóan megágyaz az Egyesült Államok következő gazdasági válságának - állítja Robert Shiller Nobel-díjas közgazdász professzor. A 72 éves tudós 2013-ban kapta meg ezt a magas elismerést. A könyvkiadást monitorozó IDEAS RePEc 2008-ban a világ 100 legbefolyásosabb közgazdásza közé sorolta és még 2017-ben is fenn volt ezen a listán.

Közvetett hatás

Shiller gondolatmenetének lényege, hogy a világ két legnagyobb gazdasági hatalma közt kibontakozó kereskedelmi háború nyomán leállhatnak a vállalatok beruházásai, ami rövid úton elvezethet a gazdasági visszaeséshez. Ez egyszerűen káosz - fogalmazott a Business Insidernek nyilatkozva. Le fogja lassítani a fejlődést a jövőben, ha az emberek azt látják, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek - utalt a váratlanul bevezetett protekcionista intézkedésekre.

És ez, mármint a gazdasági válság csak a közvetlen következmény lenne. A nagyobb baj abból származhat, hogy a vállalatok hosszú távon terveznek, amibe beépül a gazdasági környezet megváltozása. A cégek felépítik képzett munkaerő-állományukat és kialakítják üzleti modelljeiket, amelyek alapján dolgoznak. Ha a helyzet megváltozik, az importjuk és az exportjuk feltételei romlanak, akkor átszabják ezeket, aminek hosszú távú hatása lesz.

Rémes precedens

Shiller a világ legismertebb vámháborújára hivatkozik, nevezetesen az USA-ban Nagy Depresszióként ismert elhúzódó gazdasági válságra, amely az 1930-as években sújtotta az országot. A professzor erre a példára hivatkozva még egyszer aláhúzza, hogy nem a büntetővámok okozzák a legnagyobb bajt, hanem az, hogy a vállalatok hozzáigazítják viselkedésüket az ezek által formált üzleti környezethez.

Ha azt kérdezzük, mi gyakorol igazán nagy hatást a gazdaságra, akkor azt láthatjuk, hogy a pszichológiai tényezők fontosabbak, mint a gazdaságpolitikai lépések - fejtegeti a Nobel-díjas tudós. A Nagy Depresszió alatt bevezetett protekcionista intézkedések hozzájárultak a gazdasági bizalom lerombolásához, ahhoz, hogy a vállalatok feladták a jövőképüket és nem tervezték előre fejlődésüket.

A várjunk és nézzük meg, hogy mi lesz típusú hozzáállás az, ami elvezet a recesszióhoz - összegezte gondolatait.

Miért csinálja Trump?

A közgazdász professzornak arról is megvan a véleménye, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok garabonciás elnöke miért indította el a kereskedelmi háborút azzal, hogy kormánya új büntetővámokat kezdeményezett. Szerinte az elnök egy showman, aki ebből fakadóan természetesen szomjazik a nyilvánosságra.

Shiller szerint közvetlen összefüggés van a kereskedelmi korlátozások bevezetése és aközött, hogy az USA-ban ősszel időközi választások lesznek. Trump egy éve elnök, itt volt az ideje, hogy valami olyasmit csináljon, ami izgalomban tartja az embereket - véli a tudós. Ez az életfilozófiájából következik.

Ha valaki híres akar lenni, felszínen akar maradni a celebek világában - ahogy azt Shiller szerint az elnök mindenképpen szeretné -, annak folyamatosan híreket kell gyártania, el kell érnie, hogy az újságok címlapján, illetve az internetes portálok nyitóoldalain maradjon.

Megint a németek győznek

A foci egy olyan játék, amit 22 játszanak 90 percen át, és mindig a németek nyernek. Gary Lineker angol futballista híres mondása juthatott eszébe Gina Sancheznek, a Chantico Global tanácsadó cég vezérigazgatójának, aki azt mondta a CNBC-nek, hogy az USA és Kína kereskedelmi háborújának Németország, illetve másodsorban Európa lehet a nyertese. Az ázsiai óriás az EU második legnagyobb exportpiaca, a kivitel Kínába évente átlag négy százalékkal bővült 2012 és 2016 között, miközben a felek közti külkereskedelem értéke majdnem duplájára ugrott. Ezért az USA-Kína kereskedelmi háború miatt keletkező résbe a németek és az EU nyomulhat be.

A fotó forrása: Shutterstock