Egész pontosan az ENSZ alatt működő Egészségügyi Világszervezet (WHO) kérte fel a 93 éves Mugabét, hogy segítsen a "nem fertőző betegségek" (NCD-k), mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a rák vagy a krónikus légzőszervi betegségek elleni küzdelemben Afrikában - idézi a Guardian cikkét a 444.hu.

A WHO igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus jelentette be a felkérést, aki többek között Zimbabwe általános egészségügyi ellátását méltatta. Ez kritikusok szerint azért is furcsa, mert az ország egészségügyi rendszere épp úgy összeomlott, mint az állam számos más területe Mugabe autoriter uralma alatt. A beszámolók szerint például a kórházakból hiányoznak a legalapvetőbb eszközök, az orvosokat és nővéreket rendszeresen nem fizetik ki időben.

A kinevezést nemzetközi szervezetek is elítélték, felemlegették Mugabe erőszakos fellépését az ellenzékkel szemben, a választási csalásokat és egyéb ügyeket is.

A legnagyobb zimbabwei ellenzéki párt nevetségesnek nevezte a kinevezést, és közölték, hogy amilyen állapotban van az ország egészségügye van, igazából ez egy sértés az országra nézve. Felemlegették azt is, hogy a komoly egészségügyi problémákkal küzdő Mugabe és családja is külföldre jár orvosi kezelésekért.

Fotó: AFP PHOTO/Jekesai NJIKIZANA