Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogszabály - hivatalos nevén A jogi átmenet és a köztársaság létrehozásának törvénye - akkor lépne életbe, ha az október 1-jére kiírt referendumon a független Katalóniára szavazók kerülnek többségbe. Lényege, hogy az önállósodó Katalónia jogi kereteit biztosítsa, amíg megválasztják az új, alkotmányozó katalán nemzetgyűlést és elkészítik az új állam alkotmányát.

"Teljes és abszolút szakítást jelent az előírt alkotmányos renddel" - mondta a törvényről Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő madridi sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, hogy a kabinet emiatt az alkotmánybírósághoz fordul.

A katalán parlament függetlenségpárti többsége azután szavazta meg a törvényjavaslatot, hogy a spanyol alkotmánybíróság csütörtök este felfüggesztette a referendumot kiíró rendeletet. Carles Puigdemont katalán elnök közölte, hogy nem mondanak le a népszavazás megrendezéséről, amelynek kérdése: "Akarja, hogy Katalónia önálló állam legyen köztársaság formájában?".

A péntek hajnali szavazást megelőzően a referendumot ellenző pártok képviselői ismét kivonultak az ülésteremből. Így tiltakoztak az ellen, hogy az elszakadási törvényt, ahogy egy nappal korábban a népszavazásról szóló törvényt is expressz módon, néhány óra alatt vitték át a katalán törvényhozáson a függetlenségi pártok, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) és a Népi Egység (CUP). A törvényt előzetes szakértői véleményezés nélkül terjesztették be, nem adva lehetőséget az ellenzéknek a vitára és az érdemi módosításokra sem.

Emellett a jogszabályt és az eljárást is alkotmánysértőnek tartják, mivel a spanyol alkotmánybíróság egy korábbi határozatában alkotmányellenesnek ítélt minden, a függetlenségi népszavazás megrendezésére irányuló lépést. Katalónia három éven belül a második, a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazásra készül.

2014-ben "alternatív népszavazás" néven, egyfajta konzultációnak tekintve mégis megrendezték, amelynek nyomán Artur Mas katalán elnök és kormánya több tagja ellen perek sora indult. A politikust azóta nem jogerősen két évre eltiltották közhivatal viselésétől, és az állami számvevőszék a népszavazás költségeinek egy részét, 5,1 millió eurót megtéríttetne vele, valamint tíz másik közreműködő személlyel.

A katalán kormány azzal érvel a referendum mellett, hogy a katalán népnek joga van saját sorsáról dönteni. A spanyol kormány viszont azt mondja: a referendum sérti a spanyol nép szuverenitását, a katalán függetlenségről csak országos szavazást lehet tartani, amit viszont a katalán vezetés utasított el. A katalán kormány legutóbbi, júliusban készült hivatalos közvélemény-kutatása az elszakadást elutasítók többségét mutatta.