A világ egyik leglátványosabb és legértékesebb képzőművészeti gyűjteményével rendelkezik a szentpétervári Ermitázs Múzeum, ám úgy tűnik, nem ez az egyetlen érdekessége, ami felkeltheti a külföldi érdeklődők figyelmét - derül ki a Moscow Times cikkéből. Legalábbis a múzeum igazgatója, Mihail Pjotrovszkij beszámolója szerint nem csupán műalkotás-gyűjteményük gazdagítására kapnak adományokat.

Christoff Botar francia állampolgár legalábbis nem erre gondolt, amikor megírta végrendeletét, hanem a múzeum híres macskáira, akik hivatalos megbízatása, hogy távolt tartsák a rágcsálókat az intézmény vagyonától. Emellett jelenlétükkel színesítik a múzeumlátogatás élményét. Jelenleg 50 macska lakik az Ermitázs épületének pincéjében, s bár rágcsálóirtó brigádjuk része a múzeum dolgozói állományának, nem fizetésből, hanem adományokból élnek.

QP | Quality Placement

Botar hagyatékának legnagyobb részét rokonaira és egy francia környezetvédő szervezetre hagyta, de azért jutott egy kerek összeg az Ermitázs macskáinak is. Senki sem tudja, hogy életében járt-e a szentpétervári múzeumban vagy más forrásból szerzett tudomást a dolgos háziállatok jelenlétéről. Az átutalást az év végéig intézik.

Az Ermitázsba a múzeum alapítója Nagy Katalin cárnő telepítette be először a macskákat a 18. században, hogy megvédjék az egerektől a műkincseket. A második világháborúban a Néva-parti város 200 napos ostroma alatt elpusztultak, a háború után két szállítmányban érkeztek új patkányirtók az akkori Szovjetunió különböző tájairól.