Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ egyik leglátványosabb és legértékesebb képzőművészeti gyűjteményével rendelkezik a szentpétervári Ermitázs Múzeum, ám úgy tűnik, nem ez az egyetlen érdekessége, ami felkeltheti a külföldi érdeklődők figyelmét - derül ki a Moscow Times cikkéből. Legalábbis a múzeum igazgatója, Mihail Pjotrovszkij beszámolója szerint nem csupán műalkotás-gyűjteményük gazdagítására kapnak adományokat.

Christoff Botar francia állampolgár legalábbis nem erre gondolt, amikor megírta végrendeletét, hanem a múzeum híres macskáira, akik hivatalos megbízatása, hogy távolt tartsák a rágcsálókat az intézmény vagyonától. Emellett jelenlétükkel színesítik a múzeumlátogatás élményét. Jelenleg 50 macska lakik az Ermitázs épületének pincéjében, s bár rágcsálóirtó brigádjuk része a múzeum dolgozói állományának, nem fizetésből, hanem adományokból élnek.

Botar hagyatékának legnagyobb részét rokonaira és egy francia környezetvédő szervezetre hagyta, de azért jutott egy kerek összeg az Ermitázs macskáinak is. Senki sem tudja, hogy életében járt-e a szentpétervári múzeumban vagy más forrásból szerzett tudomást a dolgos háziállatok jelenlétéről. Az átutalást az év végéig intézik.

Az Ermitázsba a múzeum alapítója Nagy Katalin cárnő telepítette be először a macskákat a 18. században, hogy megvédjék az egerektől a műkincseket. A második világháborúban a Néva-parti város 200 napos ostroma alatt elpusztultak, a háború után két szállítmányban érkeztek új patkányirtók az akkori Szovjetunió különböző tájairól.