A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki adatismertetése szerint május végén a nettó államadósság-ráta a GDP-érték 100,9 százaléka volt - írja az MTI.

Az 1963 márciusában véget ért pénzügyi év óta most először lépték át a hazai össztermék értékét a szuverén adósságkötelezettségek Nagy-Britanniában.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a múlt hónap végén 1950,1 milliárd font (747 ezer milliárd forint) volt a brit államadósság nettó értéke, 173,2 milliárd fonttal magasabb a tavaly májusi szintnél.

Ez azt jelenti, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta egy év alatt 20,5 százalékponttal emelkedett.

Az ONS kiemeli, hogy a hazai össztermék százalékos arányában mérve ez volt az eddigi legnagyobb éves összevetésű adósságráta-emelkedés azóta, hogy a havi államadósság-adatok rendszeres közlése 1993 márciusában elkezdődött.

A brit államháztartás nettó finanszírozási igénye májusban 62,7 milliárd font volt, 46,1 milliárd fonttal több, mint tavaly májusban.

Az áprilisban kezdődött idei pénzügyi év eddigi első két teljes hónapjában a brit kormány finanszírozási igénye 126,2 milliárd font volt, 119,4 milliárd fonttal több, mint a tavalyi pénzügyi év azonos időszakában. A mindenkori április-májusi időszakokra számítva ez is rekord azóta, hogy a havi államháztartás-finanszírozási adatok összesítését a statisztikai hivatal 1984-ben megkezdte.

Az idei április-májusi államháztartási finanszírozási szükségletből a kormány 103,7 milliárd fontot hitelből fedezett; ez 87 milliárd fonttal magasabb államháztartási hiteligény a tavalyi azonos két hónap hitelfinanszírozási szükségleténél, és szintén rekord - áll az ONS pénteki ismertetésében.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvány példátlan hatást gyakorol a brit közfinanszírozásra, különös tekintettel a brit kormány költségvetési forrásokból fedezett gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedéseire.