Az Egyesült Királyság júniustól bizonyos mennyiségű acélt és alumíniumot vámmentesen vihet be az Egyesült Államokba. A vámmentes kereskedelem volumene nagyjából megegyezik a 2018-as és 2019-es évivel, amikor nem voltak büntetővámok.

A megállapodás értelmében az Egyesült Királyság viszonzásképpen 500 millió dollár (mintegy 450 millió euró) értékű, amerikai árukra kivetett importvám-pótlékot enged el.

A mostani megállapodás a jelenlegi amerikai adminisztráció és az Európai Unió között tavaly év végén bejelentett megállapodás mintájára született, csakúgy, mint a februárban Japánnal kötött megállapodás. Donald Trump, az előző amerikai elnök "nemzetbiztonsági érdekekkel" indokolta a 25 százalékos vámokat, amelyek olyan közeli amerikai szövetségeseket is érintettek, mint Japán és az EU.

"Ez a kritikus jelentőségű megállapodás nem csak az acél- és alumíniumiparunk hosszú távú életképességének biztosításához és az amerikai munkahelyek védelméhez járul hozzá, hanem a végrehajtás után több mint 500 millió dollár értékű, Nagy-Britanniába irányuló amerikai exportra - többek között szeszes italokra, különböző mezőgazdasági termékekre és fogyasztási cikkekre - kivetett megtorló vámokat is feloldja. Ez a megállapodás újabb példája Biden elnök elkötelezettségének a fontos szövetségeseinkkel és partnereinkkel való kapcsolatok újjáépítése és megerősítése iránt, miközben együtt dolgozunk az olyan országok tisztességtelen gyakorlatának felszámolásán, mint Kína" - fogalmazott az MTI szerint Gina M. Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere és Katherine C. Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője által jegyzett közlemény.