Bizonytalanná vált, hogy teljesíteni tudja-e Boris Johnson brit miniszterelnök azt az ígéretét, hogy a kormány június 21-én teljesen felszabadítja a vendéglátást a koronavírus-járvány korlátozásai alól – adta hírül a Reuters. Az ígéret valójában Angliára vonatkozott, mert ebben a kérdésben a brit tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek, így a skót, a walesi és az északír vendéglősök saját országuk kormányától várhatják a felszabadító döntést. A kormányfőt az indiai vírusmutáns terjedése aggasztja, ami hetente gyorsuló ütemben rontotta a fertőzési statisztikát.

Az angliai közegészségügyi hivatal szerint a két oltáson túllévők védettsége majdnem olyan hatékony a indiai változattal szemben, mint a világon brit, helyben Kent-variánsként ismert koronavírus-variánssal szemben. A kórházba kerülők tíz százaléka kétszer oltott ember, ami azt mutatja, hogy a védelem jó, de nem százszázalékos. Ezért nem meglepő módon az amúgy is gyors oltási kampányt még jobban fel akarják pörgetni. Johnson azt ígéri, hogy június 14-éig eldöntik, tartják-e az eredeti nyitási menetrendet.

Ennek tükrében érhető, miért fordult a nyilvánossághoz Kate Nicholls, a legnagyobb brit vendéglátóipari szövetség, a UK Hospitality igazgatója. A Guardianban megjelent cikkében felidézi, hogy a vendégek kisebb ünnepségeket tartottak, amikor kedvenc pubjaik és vendéglőik május elején újra megnyitottak, ám az ágazat vállalatainak egyelőre messze nincs okuk arra, hogy pezsgőt bontsanak. A legtöbb vendéglátó hely december óta zárva volt, egy olyan év után, amelyben nyitás-zárás változások után teljesen hektikusan alakult a forgalmuk. Emiatt 80 milliárd font bevételtől estek el, ami a pandémiai előtti éves forgalmuk kétharmada.

Hiába a lehetőség

Bár a májusi lazítás lehetővé tette, hogy belső helyiségeikben is fogadjanak vendégeket – a kerthelyiségek már áprilisban kinyithattak –, ám az öt hónapos leállás szétzilálta a tevékenységüket. Költségeik egyebek mellett a megnövelt takarítási kiadások miatt negyedükkel nőttek, miközben az egyszerre a helységekben tartózkodók számának korlátozása nyomán szintén 25 százalékkal estek bevételeik. Ez összesen 50 százalékos mínusz, ami elviselhetetlen.

Ennek alapján a vendéglátó-szervezet vezetője úgy véli, egyelőre a pszichológiai nyitáson vannak túl, míg a gazdasági nyitás még várat magára. Az indiai vírusmutáns megjelenése ugyan aggasztó, ám nem kevésbé aggasztó az a lehetőség, hogy június 21-e után sem nyithatnának teljes gőzzel a vendéglátó helyek. Ha ez így történik, akkor a legkevesebb, hogy októberig meghosszabbítják a cégek hiteltörlesztési moratóriumát.

A brit vendéglátó ipar 3,2 millió embernek ad munkát, amivel az ország harmadik legnagyobb munkaadója. Egy esetleges halasztás ezt is érintené, ezért a kocsmák és a vendéglők további munkahely-megtartó támogatást kérnének. Ha a cégek nem tudnák tovább finanszírozni például a kényszerszabadságokat, az sok munkahely elvesztéséhez vezetne.