Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint három évtizede nem tapasztalt mértékű, 0,75 százalékpontos emeléssel 3,00 százalékra növelte alapkamatát 2,25 százalékról a Bank of England – írja az MTI.

A piac feszülten várta a csütörtöki kamatdöntést, miután Andrew Bailey, a brit jegybank kormányzója egy pénzügyi fórumon kijelentette, hogy a 10 százalék feletti infláció környezetében a vártnál is erőteljesebb monetáris lépés következhet.

A brit jegybank monetáris tanácsának döntéséről szóló csütörtöki beszámoló szerint ugyanakkor a kilenctagú testület megosztott volt: heten szavaztak a 0,75 százalékpontos emelésre, egy tanácstag fél százalékpontos, a testület egy másik tagja 0,25 százalékpontos kamatemelésre voksolt.

A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - tavaly december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről.

Mint azt a CNBC kiemelte, kommunikációjával a jegybank egyben azt is közvetíteni akarta, hogy visszafoghatja a mostanihoz hasonló szigorítást, noha sokan a közeljövőben is méretes kamatemeléseket várnak, mivel nem látszik az infláció csökkenésének lehetősége.