Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lehetséges, hogy valamikor a távoli jövőben a londoni parlament épületében lesz egy bronz fejszobor, amely Boris Johnsont, az Egyesült Királyság jelenlegi miniszterelnökét fogja ábrázolni, és az idegenvezető a tanulmányi kirándulásra érkező gyerekeknek azt fogja mondani a szoborról: ez volt az a kormányfő, akinek bukását az okozta, hogy részt vett egy laza kerti partin – írja Robert Shrimsley, a Financial Times publicistája. Az apropót az adja, hogy Johnson beismerte: 2020 májusában felesége és 30 kollégája társaságában részt vett azon a partin, amelyet akkor rendeztek, amikor a briteknek lényegében tilos volt szabad térben találkozniuk másokkal.

A miniszterelnök lazasága, amit sok választó pozitívumnak találhatott, visszájára fordulhat, mert kiderült, hogy átcsúszhat tiszteletlenségbe és végtelen felelőtlenségbe. Miután a nagy brexitháborút a brit konzervatívok brexiter része megnyerte, már nem feltétlenül van szükségük arra politikusra, aki a 2016-os függetlenségi népszavazáson az arcával és a kampányolásban mutatott különleges tehetségével járult hozzá ahhoz, hogy az EU-s kilépés támogatása került többségbe. Így aztán a részvétel a bulin, amely a kormány környezetében nem az első szabályszegés volt, komoly kockázatot jelent a kormányfő számára.

Nyilvánvaló, hogy nem kívánja feladni a harcot, ám vélhetően egy nagyobb kormányátalakítással fogja a lázas munka látszatát kelteni. Ezzel együtt egy ismert szakértő úgy véli, hogy a helyzete kormányfőként nem fenntartható, nem tudni, mi lesz a játszma vége, de nem fog jól végződni. Másként fogalmazva a toryk választás elé kerülhetnek: egy gyors műtéttel (miniszterelnök-cserével) pontot tesznek az ügy végére vagy hagyják politikai értelemben agonizálni (azaz várni, amit felemészti politika tőkéje maradékát) vezetőjüket.

A bosszúszomjas exszövetséges

Johnson népszerűségi indexe június óta hanyatlik, és 48 százalékról 23 százalékra esett. Még a toryk szavazói körében is ez a helyzet, bár ott jóval magasabbról indult. A "ki lenne a legalkalmasabb miniszterelnök" típusú kérdésre még Keir Starmernél, a Munkáspárt vezérénél is rosszabbul szerepel, pedig az ellenzék politikai helyzetét a klinikai halál állapotával lehet leírni. Egy választási fordulathoz olyan hangulatváltozás kellene a szavazók körében, amilyenre csak kétszer volt példa a második világháború óta, ám a brit üzleti lap szakírója úgy látja, hogy a konzervatívok elveszhetik abszolút többségüket.

A Johnson főszereplésével folyó politikai szappanoperába visszatért egy korábbi fontos szereplő, Dominic Cummings, a brexit váratlan győzelmével végződött népszavazás és a 2019-es nagy tory győzelemmel végződött parlamenti választás kampányfőnöke. Cummings Johnson főtanácsadója volt kormányzása első időszakában, majd főnöke kirúgta, amiért bosszút forralt ellene. Máris kitalált egy kampányszlogent, amit elhintett a konzervatív parlamenti képviselők körében: csak egy új miniszterelnökkel lehet nyerni. Mármint a következő parlamenti választáson, ami 2024-ben esedékes.

Merev szabályok

Egy regnáló kormányfőt nem könnyű megbuktatni az Egyesült Királyságban. Saját képviselőcsoportjának 54 tagja kezdeményezhet ellene pártelnöki-miniszterelnöki bizalmi szavazást, amelyen a parlamenti képviselők felének kell ellene voksolnia, ami jelenleg 180 körüli voksot jelent. Ha ez nincs meg, akkor 12 hónapon belül nem lehet újabb ilyen szavazást kezdeményezni.

Ezért Johnson ellenfelei egyelőre kivárnak, mégpedig lehet, hogy a tavaszi helyi választásokig. Ha akkor is bukik a kormánypárt sanszosabb rárepülni a miniszterelnökre. Várakozásra ad okot az a vizsgálat is, amelyet Sue Gray vezet. Ez hivatott arra, hogy kiderítse, megsértették-e a kormány tagjai és környezetük a koronavírus-szabályokat különböző találkozóikkal. Van olyan szakértő, aki szerint ha erre igen a válasz, akkor Johnson politikai karrierjének vége.

A félelem az úr

A kormányfő a következő hónapokban nyilván igyekszik majd időt nyerni, bízva abban, hogy a szerencse mellé pártol, például jól sülnek el a helyi választások, és megerősítheti pozícióját. Talán enged azoknak a képviselőknek, akik átmeneti áfacsökkentéssel vágnák meg az energiaköltségeket. A tory képviselőket viszont mostantól a félelem vezérli majd. Egyrészt aggasztja őket, hogy ha Johnson marad, akkor elbukják a következő választásokat, másrészt tartanak attól, hogy nem tudnak tőle minimális politika költséggel megszabadulni. Az brit üzleti lap szakírója szerint a két félelem kezd nagyon közel kerülni egymáshoz, így könnyen átbillenhet egyik állapotából a másikba.

Nem bírnak magukkal

Még le sem csengett az egyik bulibotrány, máris itt a másik: a Downing Street-i kormányfői rezidencián két bulit is tartottak a királynő férje, Fülöp herceg temetését megelőző éjszakán – vette át a brit lapértesüléseket a Financial Times. A kormány nem cáfolta, hogy 2021. április 16-án éjjel két nagyjából 30 fős csoport lazított táncolva előbb külön majd együtt. Az egyik mulatozót látták, amikor a közeli közértben bevásárolta az alkohol-utánpótlást. Bejárta az újságokat a kép, amelyen másnap reggel Erzsébet királynő egyedül várta a férje temetésére érkezőket. A járvány miatt csak a királyi család 30 tagja vett részt az eseményen feltűnően betartva a biztonsági szabályokat. Az újabb leleplezés ugyan nem érinti közvetlenül Boris Johnsont, mivel ezen a tivornyán nem vett részt, ám a járványügyi szabályok sokadik megsértése felveti a költői kérdést, hogy a jelenlegi kormány környezetében dolgozók vajon mit gondolnak a helyes viselkedésről?