Nigel Farage (képünkön balra), a brit függetlenségi párt (Ukip) egykori vezetője és a 2016-os brexitnépszavazás egyik főszereplője Brexit Párt néven új pártot alapított és máris vehemens kampányolásba kezdett - tudósított a Bloomberg. Coventryben tartott első nagygyűlésén bejelentette, hogy az európai parlamenti választáson nem fogják kímélni ellenfeleiket, jelszavuk: "No more Mr. Nice Guy!" (Szabad fordításban: elég volt az udvariaskodásból!) Ezer fontot (367 ezer forint) tett arra, hogy az Egyesült Királyságban pártja nyeri a szavazást.

A politikai elitet impotensnek minősítette, mondván: "oroszlánok vagyunk, de szamarak vezetnek bennünket". A britek három éve a függetlenségre szavaztak, és a jelenlegi kormány azt ígérte nekik, hogy érvényt szerez az akaratuknak. Ezzel szemben már kétszer halasztotta el az EU-s kilépést. Farage politikai forradalmat vizionált az ellen, ahogy Theresa May miniszterelnök kormánya kezeli a brexit ügyét. Az elégedetlenség hulláma szerinte magasra emelheti az új pártot. Ennek előjelét látja abban, hogy a Brexit Párt megalapítását követő tíz napban 750 ezer font (275 millió forint) támogatást gyűjtöttek össze kis támogatásokból.

May abban bízik, hogy még a május 23-26 közt lezajló európai parlamenti választások előtt sikerül valamilyen egyezség alapján kiléptetnie az Egyesült Királyságot az EU-ból, kész arra is, hogy a szavazás előtti utolsó napon lefújja voksolást, ha ez megtörténik. Farage viszont arra figyelmezteti, hogy ha átpasszírozna a parlamenten valamilyen az EU-val kötött kompromisszumos válási megállapodást, azzal csak növelné az igazi függetlenségre vágyó emberek csalódottságát. A választók dühödten reagálnának egy ilyen lépésre.