Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból, de a december 31-én lejáró jelenlegi átmeneti időszak végéig jórészt a korábbi kereskedelmi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú forgalomban.

A majdani viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt az elsődleges célként kitűzött szabadkereskedelmi egyezményről azonban a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek eddig nem jutottak egyezségre. A kereskedelmi megállapodás elmaradása esetén januártól vámok és egyéb, nem vámjellegű akadályok hátráltatnák az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmét.

Az MHRA szerdán jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, és az első szállítmány a hétvégén meg is érkezett a Pfizer belgiumi üzeméből Angliába.

June Raine, a gyógyszerfelügyeleti hatóság vezérigazgatója a BBC televízió vasárnapi hírmagazinjában kijelentette: a vakcina mindenkihez eljut az Egyesült Királyságban, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel végződnek a kereskedelmi tárgyalások az Európai Unióval. "Bármi legyen is a tárgyalások végkimenetele, szülessék bármilyen egyezség, az MHRA biztosítja, hogy a gyógyszerek, a gyógyászati felszerelések és az oltóanyagok mindenkihez eljussanak az ország minden zugában, bármiféle fennakadás nélkül".

Az Egyesült Királyságban kedden kezdődik az oltási kampány, és ehhez az első menetben 800 ezer adag vakcina áll majd rendelkezésre. A Pfizer/BioNTech-oltóanyagból London eddig 40 millió dózist rendelt.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ebből több millió már decemberben megérkezik. Reményei szerint az oltási kampány gyors elkezdése azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban március vége előtt hozzá lehet kezdeni a járvány megfékezését célzó jelenlegi korlátozások feloldásához.

"Eljön majd a pillanat, amikor kijelölhetjük a korlátozások felszámolásának időpontját" - fogalmazott az egészségügyi miniszter, hozzátéve: ezt még két héttel ezelőtt sem lehetett volna kijelenteni.