A brexitmizéria után a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal, a turista-, valamint a munkaerőhiánnyal is szembe kellett nézniük a vendéglátósoknak Nagy-Britanniában. 

Az ikonikus, kizárólag fish&chipset áruló brit vendéglátóhelyen a kulcsfontosságú alapanyagok drágulása ugyanis olyannyira felhajtották az árakat, hogy az elkövetkező 12 hónapban az érintett boltok harmada is tönkremehet - mondta a Politicónak Andrew Cook, a National Federation of Fish Friers elnöke.

Oroszország ukrajnai inváziója eddig is nagy hatással volt a fehérhal-ellátásra, ugyanis a banki szankciók és az általuk generált papírmunkák durva késéseket okoztak, mindeközben a csomagolóanyagok és a szállítási költségek is folyamatosan nőnek - magyarázza Cook. Az Egyesült Királyság fehér hal termelésének mintegy 30 százaléka ugyanis Oroszországból származik és a globális kínálat közel 45 százalékát ellenőrzik.

Az ukrán és az orosz búza drágulása, valamint megcsappant a szállítás a tésztára, a zsemlemorzsára is hatással lesz, tehát nem csak a fagyasztott haltermékek, de a halrudacskák is drágulhatnak.

Mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője, a szakértők a piaci kínálat súlyos zavaraira és áremelkedésre figyelmeztetnek, mivel a vállalkozásoknak lassan alternatív növényi olajok után kell nézniük. Az ellátási árak 20-30 százalékkal emelkedhetnek, és a költségeket valószínűleg a fogyasztókra hárulnak.

Csak a halakat ne!

Ha London vagy Moszkva szankciókat léptet életbe az orosz halakkal szemben, Crook szerint még több üzlet fog tönkremenni.

A vállalatoknak felül kell vizsgálniuk az ellátási láncokat, és várhatóan nagyobb hangsúlyt fektetnek a Norvégia, Izland és a Feröer-szigetek körüli meglévő halászati vizekre, bár a vadon fogott fehér halra vonatkozóan kvóták vannak érvényben.

Crook szerint az Egyesült Királyság alternatív termékeket, például alaszkai tőkehalat és helyi forrásból származó szürke tőkehalat is mérlegelhetne - bár utóbbiból nincs elegendő mennyiség a probléma megoldásához. Az Egyesült Királyság 2020-ban mintegy 47 ezer tonna tőkehalat és foltos tőkehalat fogott ki, de több mint 430 ezer tonna fehér halat importált.

Az orosz fehér halat egyébként Kínában vagy kelet-európai országokban dolgozzák fel, de gyakran Rotterdamon keresztül érkezik a brit szigetekre, ami azt jelenti, hogy nem vonatkozik rá az Egyesült Királyság új tilalma az orosz hajók brit kikötésére.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.