A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést, hogy az év eleje óta beérkezett makrogazdasági, foglalkoztatási és államháztartási adatok tanúsága szerint a brit gazdaság és a közfinanszírozás a vártnál ellenállóbbnak bizonyult a koronavírus-válság okozta sokkhatásokkal szemben.

Mindezek alapján a Fitch az általa eddig valószínűsített 5 százalékról 6,6 százalékra javította a brit hazai össztermék (GDP) reálértéken számolt idei növekedési ütemére szóló előrejelzését, és 7,3 százalékról 5,4 százalékra csökkentette az idei egész éves átlagos munkanélküliségi rátára adott prognózisát.

QP | Quality Placement

Az erőteljesebb gazdasági aktivitás nagyobb adóbevételeket eredményez, és ez hozzájárul majd az államháztartási hiány csökkenéséhez a koronavírus-járvány hatásainak kivédését célzó költségvetési gazdaságélénkítő kiadások ellenére is - áll a Fitch Ratings pénteki elemzésében.

A hitelminősítő ennek alapján azzal számol, hogy a GDP-arányos brit államháztartási hiány az idén 10,7 százalékra csökken a 2020-ban mért 12,2 százalékról.

A Fitch hangsúlyozza, hogy a brit államadós-osztályzat januárban elvégzett előző felülvizsgálatának idején 2020-ra 16,2 százalékos, az idei évre 12 százalékos deficitet várt a brit államháztartási egyenlegben.

A brit gazdaság jelentős ütemű élénkülését a legutóbbi ágazati aktivitási mérőszámok is jelzik.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 62,9-re emelkedett az áprilisi 61,0-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik.

A brit szolgáltatási ágazat teljesítménye a májusi mérőszám alapján 1997 májusa óta nem tapasztalt ütemben élénkül.

Az IHS Markit modellszámításai szerint a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit BMI-mutatójának súlyozott átlaga az áprilisi 60,7-ről a múlt hónapban szintén 62,9-re emelkedett.

Ez a brit gazdaság két fő pillérét alkotó szektor legmagasabb kompozit aktivitási mérőszáma azóta, hogy ennek a mutatónak a rendszeres havi összeállítása 1998 januárjában elkezdődött.

A Fitch Ratings a brit szuverén osztályzati kilátás stabilizálásához fűzött pénteki elemzésében közölte: várakozása szerint a GDP-arányos brit államadósság-ráta 110 százalékon tetőzik 2024 végén, 10 százalékponttal alacsonyabban a brit államadós-besorolás előző, januári felülvizsgálatának idején várt szintnél.

Ez is magas államadósság-teher, hiszen az "AA" osztályzati kategóriában szereplő többi ország államadósság-rátájának mediánértéke jelenleg 46,1 százalék a Fitch besorolási listáján.

A hitelminősítő közölte ugyanakkor: a magas brit államadósságból eredő kockázatokat enyhítik a rendkívül kedvező finanszírozási kondíciók és a szintén kedvező adósprofil.

A szuverén adósságállomány átlagos lejárata az idei első negyedév végén 14,8 év volt. Ez a leghosszabb átlagos futamidők közé tartozik a Fitch besorolási listáján szereplő államadósok mezőnyében, és mindez korlátozza a kamat- és a refinanszírozási kockázatokat - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch hangsúlyozza: a Bank of England mennyiségi enyhítési programja és a font tartalékvaluta-státusa is hozzájárul a brit gazdaság erőteljes finanszírozási rugalmasságához.