Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben 47,4-re, hathavi mélypontra esett a múlt hónapban kimutatott 52,1-ről.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. Az IHS Markit a teljes körű BMI-mutatóhoz használt adathalmaz 85 százalékából képzi minden hónap végén az előzetes gyorsfelmérést.

Az átfogó havi brit BMI-mérőszám a brit gazdaság aktivitásának május óta nem mért ütemű lassulására vall - írják. A kompozit novemberi indexen belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mutatója 45,8, a feldolgozószektor BMI-indexe 56,3.

Csaknem negyedszázada nem volt ilyen széles különbség a kompozit indexen belül a szolgáltatási szektor és a feldolgozóipar aktivitási jelzőszámai között.

A november 5-én érvénybe lépett, négy hétre szóló, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a fodrászatok, a szépségszalonok, a pubok, a bárok és az éttermek december 2-ig zárva tartanak.

A novemberi mérőszámok kettős mélypontú recessziót valószínűsítenek, ugyanakkor valamelyes vigaszt jelent, hogy a számok nem mutatnak olyan súlyosságú hatást, mint tavasszal. Áprilisban - a járvány megfékezését célzó, március végén elrendelt országos korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban - a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat kompozit BMI-mutatója 13,8 volt - mondta Chris Williamson, az IHS Markit üzleti főközgazdásza.

Ez messze a legalacsonyabb szint volt azóta, hogy e kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelezte, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása abban az időszakban szabadesésszerűen zuhant. Az áprilisi kompozit mérőszámon belül a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója 13,4 volt, amely a szektor aktivitásának teljes összeomlására vallott.

Ez meglátszott a brit gazdaság egészének akkori teljesítményén is: február és április között soha nem mért ütemben, 25,3 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és áprilisban is példátlan mértékben, 19,5 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

Londoni pénzügyi elemzők hangsúlyozzák, hogy a számok jobbak az előzetes konszenzusnál: az elemzői közösség előrejelzési átlaga 42,5-ös kompozit BMI-indexet valószínűsített erre a hónapra.

Thomas Pugh a Capital Economics közgazdásza közölte: a 47,3-es kompozit index alapján 2 százalék körüli havi összevetésű novemberi GDP-visszaesésre lehet következtetni a ház jelenleg érvényes előrejelzésében szereplő 8 százalékos zuhanás helyett.