A Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn ismertetett tanulmánya szerint valószínűtlen, hogy Londont valaha is teljesen karantén alá kellene helyezni, de egy ilyen drasztikus intézkedés gazdasági hatásainak modellezése mégsem teljesen indokolatlan. A CEBR elemzőinek becslése szerint csak az elmúlt két hétben közel 15 ezer londoni tért haza Olaszország fertőzött térségeiből, és ha csak kis töredékükről bebizonyosodik, hogy elkapták a Kínából kiindult járvány kórokozóját, munkaadóik elővigyázatosságból elrendelhetik az érintett munkahelyek bezárását.

A CEBR elemzőinek modellszámításai szerint ha egy London egészére kiterjedő zárlat naponta 495 millió font (több mint 190 milliárd forint) gazdasági kiesést okozna, ötnapos munkahéttel számolva a gazdasági veszteség egyheti teljes karantén esetén meghaladná a 2,4 milliárd, egyhavi zárlat esetén a 10 milliárd fontot. A CEBR tanulmánya szerint e veszteségek a londoni gazdaság kibocsátási teljesítményének 31 százalékos zuhanását jelentenék.

London a teljes brit hazai összterméknek (GDP) hozzávetőleg a 20 százalékát állítja elő, és ennek alapján a brit főváros teljes zárlata a brit gazdaság egészében 6 százalékos kibocsátási veszteséget okozna a karantén időtartama alatt - áll a cég hétfői elemzésében.

Más nagy londoni házak is jósolják, hogy a brit gazdaság megszenvedi a koronavírus-járvány negatív aktivitási hatásait, jóllehet ennyire drasztikus - a CEBR által is valószínűtlennek nevezett - forgatókönyvet egyik elemzőműhely sem vázolt fel. A Capital Economics legutóbbi felülvizsgált helyzetértékelésében közölte: az idei év egészére az általa korábban várt 5 százalékos bővülés helyett most már alig 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít Kínában, és ennek áthúzódó hatásai miatt az eddigi prognózisában szereplő 2,9 százalékról 2,5 százalékra rontotta a világgazdaság egészének idei növekedésére szóló előrejelzését.

A cég a globális kereslet várható gyengülése miatt a brit hazai össztermék idei növekedési ütemére adott becslését is rontotta: az eddigi 1 százalék helyett 0,8 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában 2020 egészében.