Januárban Delhiba utazik Anne-Marie Trevelyan nemzetközi kereskedelmi miniszter, hogy megvitassa kollégáival az indiai állampolgárokra vonatkozó bevándorlási szabályok enyhítését - írja a Guardian.

A vízumkönnyítési lehetőségek között szerepel egy - az Ausztrálival között megállapodáshoz hasonló rendszer- amely a fiatal indiaiaknak adna lehetőséget arra, hogy akár 3 évig az Egyesült Királyságban éljenek.

Egy másik opció a diákok vízumköltségének csökkentését célozza meg (jelenleg a munka- és turisztikai vízumdíjat akár 1400 fontba is kerülhetnek) , és a diplomájuk megszerzése után nyílna lehetőségük a szigetországba költözni. 

A brit miniszterek úgy vélik, hogy a Delhivel kötött kereskedelmi megállapodás előnyhöz juttatja a brit vállalatokat, ezzel együtt kiváló lehetőség gazdaságuk felpörgetésére is: Indiának ugyanis nincs kétoldalú kereskedelmi megállapodása sem az USA-val, sem az Európai Unióval.

"India várhatóan 2050-re a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válik, és egy szabadkereskedelmi megállapodás hatalmas lehetőséget nyit meg a brit vállalatok számára, hogy a 2,25 ezer milliárd fontnak megfelelő nagyságú indiai gazdasággal kereskedjenek" - véli a Nemzetközi Kereskedelmi Minisztérium szóvivője, Anne-Marie Trevelyan.