Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Királyság könnyen készpénzmentes társadalommá válhat 10-15 éven belül. Igaz, a skandináv országok pedig még náluk is előrébb járnak ebben - olvasható a portálon.

10 évvel ezelőtt még a fizetések 63 százaléka zajlott készpénzben, ma már csak a tranzakciók 34 százaléka, és ez is gyorsan csökken. A készpénz eltűnése részben azzal magyarázható, hogy az érintéses fizetések robbanásszerűen terjednek.

A brit jegybank által kibocsátott készpénz mennyisége ugyanakkor nem csökkent, 69 milliárd fontnyi készpénz volt forgalomban 2018 elején.

A britek egy jelentős csoportja, mintegy 2,2 millió ember a mindennapi fizetéseit szinte teljes mértékben készpénzben intézi, ők jellemzően szerényebb körülmények között élnek. Az évi 10 ezer fontnál kevesebb pénzből élők mintegy 15 százaléka szinte kizárólag készpénzt használ, addig a magasabb jövedelmű csoportokban csupán 2,5 százalék ez az arány.

A britek 47 százaléka szerint személyesen nekik is problémát jelentene, ha teljesen készpénzmentesen működne a társadalom, 17 százalék elképzelni sem tudja, hogyan boldogulna készpénz nélkül - idéz egy jelentést a portál.

Többen attól tartanak, hogy a fogyatékkal élők, a mentális betegséggel küzdők élete lesz nehezebb. Az emberek 4 százaléka nem kapna hitelkártyák, 6 százalékuk tagja olyan közösségnek (sportklub, vallási közösség), amely kizárólag készpénzt használ.

Az emberek hét százaléka készpénzben takarít meg.

9 százalék trat attól, hogy túlköltekezne, ha nem készpénzt használna.

Az emberek 18 százaléka nem bízik az IT-rendszerekben, és 23 százalékuk ismer olyan helyi boltot, ahol csak készpénzt fogadnak el. Sokan pedig a háztartási szolgáltatásokért is készpénzben fizetnek.