Kulcsfontosságú pozíciókból adták be lemondásukat a brit miniszterek, ami egy növekvő politikai válságot vetít elő, egyben Boris Johnson miniszterelnökségét is aláássa.

Johnson magas tisztségre nevezte ki David Pinchert, aki állítólag részegen molesztálni próbálta kollégáit.

Miután mindez nyilvánosságra került, Johnson nyilvánosan elismerte, hogy Pincher kinevezésével hibát követett el, de eszébe se jutott, hogy le kellene mondani a miniszterelnökségről pedig ezt már egyre több ok alátámasztja a brit közvélemény szemében.

Nem úgy vannak a dolgok Nagy-Britannia ege alatt, mint ahogy lenniük kéne

Sunak egy igen elegánsan megfogalmazott lemondólevélben Johnson szemére veti, hogy a lakosságnak eladott kép torz, durvábban szólva hazug, és ezen túl kell lépni.

Sajid David is azt vetette fel, hogy erkölcsileg, a nyilvánosságtól visszatartandó történések miatt döntött úgy, hogy nem szolgál tovább a kormányban.

Az országban aktuálisan 9,1 százalékos az infláció, Skócia elszakadna, és Észak-Írország nemzetközi szerződésben rögzített gazdasági kapcsolatai is gondot okoznak a kormánynak, és leginkább Boris Johnsonnak.

Johnsont saját pártja is igyekezett megbuktatni egy bizalmatlansági indítvánnyal amit végül is a miniszterelnök átvészelt.

Gyenge és motiválatlan kormányát látva, aligha várható, hogy saját miniszterei értetik meg vele, hogy nincs tovább - ezt idézte korábban a Financial Times helyzetértékeléséből lapunk.

A Financial Times cikkírója felhívja a figyelmet arra, hogy a sikertelen pártelnökbuktatás egyik fontos oka lehetett, hogy nincs a láthatáron utód, aki átvehetné Johnsontól a párt és az ország vezetését.

A kicsi győzelem miatt azonban nem sok lehetősége maradt. Aligha vihet be a parlament elé nehéz ügyeket a leszavazás veszélye nélkül és bár szövetségesei szerint át fogja alakítani kormányát, kétséges, hogy ezen a téren radikális lépéseket tehet-e. A kormányt máris azzal bírálják, hogy sokkal hatékonyabb a kormányfő védelmében, mint a szakszerű kormányzásban.

Johnson kapaszkodik

Mindez úgy, hogy a közvélemény és saját pártja egyre elítélőbben viszonyul Johnson kormányzásához. A Sky News beszámolója szerint a kormányban így is vannak sokan akik megingatatlanul kitartanak Johnson mellett,

Jacob Rees-Mogg konzervatív politikus, Johnson szövetségese a lemondásokat követően igyekezett elhessegetni az aggodalmakat, egyben visszautasítani mindazokat a vádakat amik alapján Johnson lemondása indokolt lenne.

Szintén a Sky Newsnak azt mondta, hogy miniszterek jönnek, és mennek, Johnson azzal, hogy megnyerte az ellene indított bizalmatlansági szavazást kellően erős támogatást kap a pártjától is.

A két kulcsminisztere lemondását követően is találkozott vele

Megingathatatlan, nyugodt volt, végeznie kell a munkáját

-mondta Jacob Rees-Mogg.

Több, alacsonyabb felelősségi körrel bíró kormánytag is bejelentette lemondását. A megnyilvánuló szakértők szerint Johnson legsürgetőbb feladata kinevezni Sunak utódját, hogy megnyugtató üzenetene4t kapjanak a pénzpiacok.

Szerdán ezzel együtt csapongónak ígérkezik a fontpiac.