Állják a szavukat a londoni járművezetők: péntekre meghirdetett sztrájkjuk ismét komoly fennakadásokat okoz a tömegközlekedésben. A dolgozók korábban is sztrájkoltak az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt, de ez az eddigi legösszehangoltabb akció.

A brit fővárosban a kötöttpályás közlekedés minden vonalát érinti a pénteki sztrájk, és a város nyugati részén több tucat buszjárat sem közlekedik. Az elővárosi vasúthálózat több tízezer dolgozója már csütörtökön sem dolgozott, a vonatok 80 százaléka el sem indult. A brit vasutasok sorra mondanak fel – írja az Euronews. A munkabeszüntetést szervező szakszervezetek a növekvő árakra és az egyre magasabb inflációra hivatkozva követelnek magasabb bért, amit a közlekedési vállalat egyelőre nem hajlandó megadni.

A brit infláció 10,1 százalékra nőtt, ami 1982 februárja óta a legmagasabb érték, ez pedig konfliktust okoz a vállalatok, a szakszervezetek és a kormány között. A Transport for London (TfL) éppen arról tárgyal a kormánnyal, hogy véget ért a járvány miatti rendkívüli finanszírozás, emiatt pedig nem tudja megemelni a dolgozói fizetését. A Reuters úgy értesült, hogy a kikötőben dolgozók, ügyvédek, a tanárok, az ápolók, a tűzoltók, a közterület-fenntartók, valamint a postai és a repülőtéri dolgozók is sztrájkot terveznek.