Boris Johnson brit miniszterelnök állítólag arra készül, hogy kijátssza aduját a saját pártján belül alakuló rebellió leszerelésére – derül ki a Financial Times helyzetjelentéséből. Azok a konzervatív parlamenti képviselők, akik a képviselőcsoporton belüli bizalmi szavazást akarnak tartatni a kormányfővel szemben, sajtóhírek szerint közel kerültek ahhoz, hogy meglegyen az ehhez szükséges 54 támogató aláírásuk. Johnson elővágásként vissza akarja vonni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások javát, amit alig várnak a konzervatív képviselők.

Egy tory politikus azt mondta a brit üzleti lapnak, hogy ez a bizalmi szavazás 50-50 százalékos eséllyel lehet sikeres. Sajátos fintora a sorsnak, hogy főként azok a képviselők akarják a kormányfő jövőjét eldöntő szavazást, akik 2019. végi parlamenti választáson főként Anglia északi részén hagyományosan munkáspárti körzetekben nyertek, köszönhetően annak, hogy Johnson a brexit befejezésével kampányolt. Hasonló történt korábban Magyarországon: a parlamenti választáson 2002-ben győztes Medgyessy Péter szocialista párti miniszterelnöktől 2004. nyár végén saját pártjának vezetősége vonta meg a bizalmat, ami miatt lemondásra kényszerült.

Egy a miniszterelnököt támogató parlamenti képviselő szerint a bizalmi szavazást akaró kollégái tapasztalatlanok, és sikertelenek lesznek. A voksolást 54 képviselő kezdeményezésére kell megtartani képviselőcsoport körében, ha a többség a kormányfőt támogatja, akkor egy évig nem lehet hasonló eljárást kezdeményezni ellene.

Enyhül a járvány

A járványügyi könnyítések enyhítését, amitől Johnson az ellene szervezekedők leszerelését reméli, lehetővé tenné, hogy Nagy-Britanniába az utóbbi időszakban javult a helyzet. A fertőzések száma Anglia minden régiójában január harmadik hetére több mint ötödével csökkent január elejéhez képest – derült ki a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat adataiból.

Ugyanakkor a miniszterelnök gondjait jelentősen súlyosbította, hogy Dominic Cummings kommunikációs szakértő, Johnson volt főtanácsadója szintén a Financial Times cikke szerint a kormányban töltött információit felhasználva meg akarja buktatni volt főnökét.

Sose adja fel

Cummings nem elégszik meg azzal, hogy nyilvánosan szorgalmazza volt főnöke lemondását, hanem saját leleplezéseivel is hozzájárul ahhoz, hogy elveszítse hitelességét. Legújabb támadását a 2021. május 20-ai parti kapcsán indította, amely a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal kertjében zajlott a szigorú koronvírus-korlátozások idején. Amikor kiderült, hogy Johnson jelen volt a partin, népszerűségi indexe szabadesésbe hanyatlott.

Dom mindent megtesz, hogy berúgja az ajtót – mondta egy korábbi kollégája hozzátéve, hogy ha azt kérdezik, mikor mond le arról, hogy megbuktassa Johnsont, akkor a válasz csupán ennyi: soha. Ennek szellemében jelentette ki, hogy Johnson hazudott a parlamentben, amikor azt állította, hogy a Downing Street-i partit abban a hiszemben kereste fel, hogy munkamegbeszélésre megy.

Eskü alatt

Cumming egy héttel a kormányfő parlamenti szereplése után egy blogbejegyzésben azzal állt elő, hogy kész „eskü alatt” vallani arról, hogy Johnson pontosan tudta, milyen partiról van szó, következésképpen hazudott a törvényhozás előtt, amikor azt mondta, azt hitte munkamegbeszélésre indul. Sőt, a miniszterelnök nem csupán tudta, hogy egy piás buliba megy, hanem még hozzá is járult, hogy azt megtartsák.

Tavaly májusi parlamenti meghallgatásán, amelyen a kormányfői munka ellására alkalmatlannak minősítette Johnsont, azt állította, hogy becsapta főnökét annak érdekében, hogy lemondassa Sajid Javid pénzügyminiszter. Javid helyét Rishi Sunak vette át, ami elindított egy pletykát, miszerint Cummings azért áskálódik Johnson ellen, hogy kitapossa az utat Sunak miniszterelnökké választása előtt. Ezt azonban az utóbbi emberei kategorikusan cáfolják.

A jelentés

A nagy kérdés most az, mi lesz az úgynevezett Gray-jelentésben, amit egy vezető állami tisztviselő, Sue Gray készít a kormány munkatársainak elmúlt másfél-két évben tartott partijairól, amelyekkel megsértették a járványügyi korlátozásokat. Számos konzervatív politikus attól teszi függővé a miniszterelnök támogatását, hogy ez felmenti-e a felelősség alól vagy éppen ellenkezőleg megerősíti, hogy tudott az eseményekről, sőt esetleg támogatta is azokat mint Cummings állítja.

Ez a jelentés várhatóan csak január végére készül el, mivel a kínos eseményekről egyre újabb információk látnak napvilágot. Cummings megerősítette a sajtónak, hogy Gray személyesen meg fogja hallgatni „vallomását” arról, mit tud a 2021. májusi buliról. Eközben Jeremy Hunt korábbi tory miniszter, aki 2019 nyarának végén versenyben volt Johnsonnal a pártelnök-miniszterelnöki megbízatás elnyeréséért, egy lapinterjúban jelezte, hogy újra indulna a pozíciókért, ha Johnsonnak távoznia kellene.