Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első becslésnél valamivel nagyobb mértékben csökkent a brit gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben. A múlt hónapban közölt első becslésben 0,2 százalékos harmadik negyedévi GDP-csökkenés szerepelt.

A brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van, a Bank of England legújabb előrejelzése szerint ugyanis a brit hazai össztermék a folyó negyedik negyedévben 0,1 százalékkal csökken. Az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján egy adott gazdaság akkor kerül recesszióba, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik.

Az ONS beszámolója szerint a hazai össztermék harmadik negyedévi visszaesése azt is jelenti, hogy a brit GDP-érték a negyedév végén 0,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év negyedik negyedében, vagyis a nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes negyedévben.

Ez jelentős mértékű negatív felülvizsgálat, a statisztikai hivatal novemberben ismertetett első becslésében ugyanis még az szerepelt, hogy a GDP-érték 0,4 százalékkal maradt el a szeptember végén zárult három hónapban a 2019 negyedik negyedévében mért szinttől.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot, és ez - a később elrendelt további zárlatokkal együtt - szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében. A 2020-as év egészében átlagosan 11 százalékkal esett reálértéken a brit GDP-érték, amely a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

A 2020-as GDP-zuhanás példátlan a brit gazdaságtörténetben

Az általános elemzői várakozás a négy évtizede nem mért ütemű, tizenkét havi összevetésben 10 százalék felett járó infláció környezetében a jövő évre is recessziót jósol a brit gazdaságban, jóllehet a visszaesés várt mértéke a 2020-as zuhanást meg sem közelíti.

A Bank of England legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében közölte, hogy várakozása szerint Nagy-Britannia a következő két évet recesszióban tölti: a brit jegybank prognózisa szerint 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben 1 százalékkal csökken.

Ez a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegihez hasonló módszertannal az 1920-as években elkezdődött.

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility) minapi jelentésében azt valószínűsítette, hogy a következő két pénzügyi évben az előző nyolc év teljes reáljövedelem-emelkedése elveszhet az infláció miatt.