Pénzbüntetést szabott ki a rendőrség Boris Johnson brit miniszterelnökre és pénzügyminiszterére, Rishi Sunakra, mert vizsgálatában arra a megállapításra jutott, hogy több olyan partin is részt vettek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások idején, amelyek az akkor érvényes szabályok szerint tilosak voltak - írja a BBC. A Downing Street 10. megerősítette, hogy a politikusok megkapták a Metropolitan Police értesítését a büntetésről.

További részleteket nem árultak el, annyit azonban tudni lehet, hogy összesen 50 levelet hozott a postás a kormány felső köreihez tartozó személyeknek hasonló tartalommal. A hatóság 12 olyan összejövetelt vizsgált, amelyeket a lezárások idején tartottak a kormányzat épületeiben, azaz a kormány emberei megszegték saját kormányuk szabályait. A rendőrség nem nevezi meg az érintetteket, ám a kormány ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozza, ha Johnson és Sunak érintett. Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt elnöke a két politikus lemondását követeli.

Az ügy előzménye az úgynevezett Gray-jelentés, amit egy vezető állami tisztviselő, Sue Gray készített a kormány munkatársainak elmúlt másfél-két évben tartott partijairól, amelyekkel megsértették a járványügyi korlátozásokat. Számos konzervatív politikus attól tette függővé a miniszterelnök további támogatását, hogy ez felmenti-e a felelősség alól vagy éppen ellenkezőleg megerősíti, hogy tudott az eseményekről, sőt részt is vettek azok közül valamelyiken.

A Gray-jelentés azután a rendőrségre került, és az említett politikusok ennek eredményére vártak.