Amikor Liz Truss frissen kinevezett külügyminiszterként 2021 szeptemberében először találkozott amerikai kollégájával, Anthony Blinkennel, társalgásuk nem éppen diplomatikus mederben zajlott – írja a Financial Times az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Truss állítólag hangot adott annak a véleményének, hogy nem igazán látja, miben nyilvánul meg az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolata.

Ezt felfogást még a legendás háborús brit miniszterelnök, Winston Churchill hirdette meg az 1940-es években. A brit külügyek irányítója megjegyezte, hogy nem sok kézzel fogható jelét látja ennek a sajátos kapcsolatnak. Arra hivatkozott, hogy országa jobb viszonyban van az USA-nál Kanadával, Japánnal és Mexikóval. Emellett kifogásolta az acélimportra még Doland Trump volt elnök regnálása idején kivetett büntetővámot.

Köhöm-köhöm

Olyan volt a hozzáállása, ami a romladozó házasságban élő felekre jellemző, mintha azt kérdezte volna: mit tettél értem mostanában? - foglalta össze benyomását a brit üzleti lap egyik informátora. Ezt a tolakodó, nyers stílust állítólag később is tartotta, amikor amerikai partnereivel tárgyalt. Egy elemző szerint maximalista viselkedést vett fel anélkül, hogy végiggondolta volna ennek következményeit.

Washingtonban most azt kérdezik, hogy ha a közvélemény-kutatások előrejelzésének megfelelően ő lesz az Egyesült Királyság miniszterelnöke, akkor továbbra is elefántként fog-e viselkedni a diplomáciai porcelánboltban vagy sem? Rossz előjel, hogy még az ukrajnai háború kapcsán is akadt konfliktus közte és az amerikaiak között, pedig egy ügyben alapvetően egyetértenek: támogatják a védekező Ukrajnát és megosztják egymással a hírszerzési információikat a harcoló felekről és az háború fejleményeiről.

Ejnye-bejnye

A felszín alatt azonban Truss felbosszantotta az amerikai külügyek intézőit azzal, hogy egyeztetés nélkül felvetette egy Marshall-segély nyújtásának lehetőségét Ukrajnának. A minta a második világháború utáni amerikai támogatás lenne, amit a lerombolt Európa újjáépítéséhez adtak. Washingtonban nem vették jó néven, hogy alapvetően az USA zsebére menő mézesmadzagot húz el az ukránok orra előtt.

A háború első hónapjában arról beszélt, hogy a két országnak együtt kellene dolgoznia azon, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő elveszítse Ukrajna ellen indított háborúját, hogy az orosz vezető stratégiai vereséget szenvedjen el. Ezzel az volt a bibi, hogy az USA éppen visszalépett a hasonlóan éles megjegyzésektől terhelt politikától, tanácsadói intelmére még Joe Biden elnök is finomította azt a megjegyzését, miszerint Putyinnak nem kellene hatalom maradnia. Hozzátette, hogy az USA nem kíván rezsimváltást kierőszakolni Oroszországban.

Irgum-burgum

Miközben Truss csapatát éppen az bosszantja, hogy az amerikai álláspontot nem tartják kellően keménynek az orosz vezetéssel szemben, Heather Conley, a German Marshall Fund USA-szakértője szerint Washingtonban úgy látják, sérti az amerikai érdekeket a brit külügyminiszter túlságosan éles hangneme. Szerinte Truss kevésbé törődik azzal a veszéllyel, hogy háború kapcsán veszedelmes méretűvé eszkalálódhat a Nyugat és Oroszország ellentéte.

Mások úgy vélik az amerikai vezetés háza táján, hogy ez a konfliktus inkább olyan mint a házastársak közötti zsörtölődés, azaz nem érinti a felek különleges viszonyának alapjait, mindenekelőtt a biztonsági együttműködést.

Nyeklik-nyaklik

Ami homokot szór a fogaskerekek közé, az Truss várható összetűzése az EU-val az északír protokoll miatt. Ez abból fakad, hogy Észak-Írország az európai egységes piac része maradt, míg Nagy-Britannia kikerült onnan, s ezzel de facto vámhatár jött létre az Egyesült Királyság két része között az Ír-tengeren. Emiatt a brexiterek és nekik engedelmeskedő kormány gyakorlatilag fel akarja rúgni a belső vámkezelésről 2019-be kötött EU-brit megállapodást.

Truss azt ígéri, hogy nem változtat ezen a politikán, ám az USA főként egy ír felmenőkkel rendelkező elnök regnálása idején nem fog ez ügyben a britek mellé állni az EU-val szemben. A különleges kapcsolat a két ország között így addig nyeklik-nyaklik majd, amíg London nem rendezi Brüsszellel az északír protokollról folytatott vitát. Washington azt várja, hogy a brit kormány tartsa be a protokollal kapcsolatban nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit.