Shapps előző nap, a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján bejelentette: július 19-től nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek és a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták - írja az MTI.

Egyelőre azonban közülük is csak azokra vonatkozik majd a karanténmentesség, akik a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcina mindkét adagját, és ezt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mobileszközökre letölthető alkalmazásának bemutatásával igazolják.

A közlekedési miniszter a BBC rádió pénteki hírműsorában elmondta, hogy a beutazók által kötelezően kitöltendő online utasazonosító űrlap, a Passenger Locator Form jelenleg az NHS-alkalmazás által nyilvántartott oltási státust tudja felismerni, de mindez az új szabályozásnak csak az első szakasza.

Grant Shapps hangsúlyozta: a brit kormány mindenképpen törekszik arra, hogy ugyanígy elfogadhatóvá váljanak a külföldön beadott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert oltások is az Angliába beutazók esetében.

"Már csak egy kis idő szükséges ahhoz, hogy ide eljussunk, aktívan dolgozunk ezen, és várhatóan rövidesen újabb bejelentést tudok tenni az ügyben" - fogalmazott a pénteki BBC-műsorban a brit közlekedési miniszter.

Hozzátette: vannak olyan térségek, amelyek esetében ennek megvalósítása könnyebb, mint máshol.

Shapps kiemelte az Európai Uniót, ahol elmondása szerint a brit NHS-alkalmazáshoz nagyon hasonló eszközt fejlesztettek ki az oltási státus igazolására.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor az ötven állam ötven különböző rendszert használ, és ezek zöme papíralapú - tette hozzá.

A brit kormány májusban léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük saját költségükön.

A brit kormány a sárga kategóriába sorolja a zöld csoportba nemrégiben átsorolt Málta kivételével az összes többi EU-tagállamot, köztük Magyarországot.

A sárga kategóriába tartozik az Egyesült Államok is.