Beata Szydlo lengyel miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár kedden Varsóban egyaránt úgy értékelte, hogy fenn kell tartani az Oroszországgal szembeni szankciókat. A tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten mindketten Oroszországot tették felelőssé a minszki megállapodások megvalósulásának kudarcáért.

A lengyel kormányfő szerint Oroszország megsérti a nemzetközi jogot Ukrajnában. Lengyelország támogatja Ukrajna területi egységét - tette hozzá Szydlo, hangsúlyozva: amíg Oroszország nem hagy fel mindezzel az Európai Uniónak fenn kell tartania a szankciók politikáját.

Angela Merkel "aggasztónak" nevezte a kelet-ukrajnai helyzetet.

Az Oroszországgal szembeni szankciókat egyelőre nem lehet hatályon kívül helyezni

- fogalmazott a kancellár, aki azt is közölte: a Vlagyimir Putynin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során "újabb, a normandiai formátum keretében teendő lépésekben egyeztek meg".

Migrációs válság: a kiváltó okok kezelése a fő prioritás

A migrációs válság kezeléséről beszélve, Merkel a kiváltó okok orvoslását nevezte az egyik fő prioritásnak. Úgy értékelte: a menekülthullámot kiváltó okok kezelésének egyik módja a válság sújtotta területeken nyújtott humanitárius segítség. Ebben az összefüggésben rámutatott a Lengyelország és Németország által tavaly nyáron elindított, lengyel kezdeményezésű projektre, melynek keretében libanoni iskolákat újítanak fel. "A migrációs válság kezelésében éppen itt látjuk az egyik prioritást" - jelentette ki a német kancellár.

A kancellár úgy értékelte: Lengyelország a határbiztosítás területén is nagyon sokat tesz. Az illegális migráció keletről is érint bennünket - mondta Merkel, bejelentve: a német és a lengyel belügyminiszter szorosan együttműködik ezen a téren.

Konstuktív a vita a jogállamiságról

Merkel felszólalásában a plurális társadalom, a független igazságügy és a független média szükségességét is hangsúlyozta a Lengyelországgal szemben elindított uniós jogállamisági mechanizmus témakörét érintve. A német kancellár "konstruktívnak" nevezte azt a vitát, amelyet Varsó az Európai Bizottsággal, valamint a Velencei Bizottsággal a lengyel jogállamiságról, illetve a lengyel alkotmánybíróság helyzetéről folytat.

A kancellár emlékeztetett a Szolidaritás független lengyel szakszervezet történelmi szerepére. A Szolidaritás nélkül "talán sem az egységes Európa, sem a hidegháború befejeződése, sem Németország egyesítése nem következett volna be"- jelentette ki. "Ebből az időből tudjuk mennyire fontos a plurális társadalom, a független média és az igazságügy, hiszen ez korábban nem volt" - folytatta, majd hozzáfűzte: örül annak, hogy Lengyelország válaszolni kíván az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság kérdéseire.

Csak óvatosan az alapszerződés módosításával

Az Európai Unió jövőjére vonatkozó,a német és a lengyel álláspontot firtató kérdésre válaszolva kijelentette: részben hasonlóak elképzeléseink a közös piacra, illetve az energetikai unió megvalósítására vonatkozóan, valamint a védelem, a határok biztosítása területén is.

A kancellár szerint vannak elképzelések az uniós alapszerződések módosítására, de - mint fogalmazott - óvatosnak kell lenni. Az alapszerződés megváltoztatására hivatott Európai Konvent összehívásakor

meg kell határozni, hogy merre tartunk, vannak-e közös céljaink vagy az egyes országoknak önálló célkitűzéseik vannak

- fejtette ki Merkel.

Szydlo e témában elmondta: Varsó és Berlin "jó partnersége szükséges az európai projekt sikeréhez", Lengyelország és Németország jelenleg két olyan uniós tagállam, "melynek óriási szerep jut az EU-ban bekövetkező változásokban". Varsó számára a nemzeti parlamentek megerősítése fontos, úgy, hogy az összes tagállam úgy érezze, egyenlő elvek szerint bánnak vele.

A változások szükségesek, ezt ma az EU összes országa látja - értékelte a lengyel kormányfő.

Az EU fejlesztésére, egységesítésére kell törekedni, de a nemzetállamok tiszteletben tartásával, ezek megerősítésével

- húzta alá.

Szydlo: egységes és következetes uniós politikára van szükség az USA-val szemben

A lengyel miniszterelnök felszólalásában kiemelte, hogy az Európai Uniónak egységes és következetes politikát kell folytatnia az Egyesült Államokkal szemben. Következetesen kell keresni az új amerikai kormánnyal való együttműködés lehetőségeit. Varsó - mint fogalmazott - szoros figyelemmel követi a Washingtonban jelenleg hozott döntéseket. Szydlo szerint közös kihívások előtt állunk a biztonság, a gazdaság terén,

ezért megértésre és együttműködésre kell törekedni.

Angela Merkel leszögezte: az értékeinken alapuló jó transzatlanti viszony Európa létérdeke. A kancellár szerint több területen is vizsgálni fogják az Egyesült Államokkal folytatandó együttműködés lehetőségeit, egyebek mellett a szabadkereskedelem terén. Utalt arra, hogy Washingtonnal kötendő szabadkereskedelmi szerződést (TTIP) - a Kanadával kötött szabadkereskedelmi megállapodáshoz (CETA) hasonlóan - személy szerint mindig is támogatta,.

Angela Merkel kedd délután Andrzej Duda államfővel is találkozott. Krzysztof Szczerski, az államfői hivatal külügyi államtitkára sajtóértekezletén elmondta: a lengyel és a német politikus között "nem volt alapvető nézetkülönbség a transzatlanti kapcsolatokat, az EU jövőjét, valamint az ukrán válságot illetően".

A kancellár ezt követően a varsói német nagykövetségen a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökét, Grzegorz Schetynát, és az ugyancsak ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) vezetőjét, Wladyslaw Kosiniak-Kamyszt fogadta. Kedd este pedig megbeszélést folytat Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnökével is.