A földmozgás fészke a Brit Columbia tartományban fekvő kikötővárostól, Prince Ruperttől 198 kilométerre dél-délnyugatra volt, csaknem tíz kilométeres mélységben. A nagy erejű földmozgás után néhány perccel regisztráltak egy 5,8-es utórengést is - közölte az USGS.

A kanadai földrengéskutató központ ugyanakkor 7,1-es fokozatú földmozgásról tájékoztatott, és annak központját 69 kilométerre tette nyugat-délnyugatra Queen Charlotte Citytől.

Az epicentrumtól száz kilométerre északra fekszenek a csaknem 150 tagból álló Queen Charlotte-szigetek, amelyeken körülbelül ötezer ember él.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy pusztító erejű szökőár veszélye nem áll fenn, viszont a helyi meteorológiai szolgálat, illetve a nyugati parti és alaszkai földrengéskutató központ Brit Columbia tartomány, Dél-Alaszka, Észak-Kalifornia, Oregon és Washington államok part menti térségére szökőárriadót rendelt el.

A földlökést érezni lehetett Brit Columbia északi-középső részén, Prince Rupertben, Quesnelben, Houstonban és Haida Gwaiiban.

Az első jelentésekben károkról és áldozatokról nem érkeztek hírek. De az erős földrengés miatt szökőárriadót rendeltek el helyi idő szerint szombat este a Csendes-óceánban jóval délebbre fekvő Hawaii-szigeteken.

A csendes-óceáni szökőárjelző központ közvetlenül a nyugat-kanadai, 7,7-es földrengés után még nem adott ki riadót Hawaiira vonatkozóan, de mintegy két órával később megtette. A központ szerint a szökőár közép-európai idő szerint 9 óra 28 perckor érkezhet az Egyesült Államokhoz tartozó szigetekhez.

Közben 46 centiméter magas szökőár érte el a Queen Charlotte-szigetekhez tartozó Langara-szigetet - közölték British Columbia kanadai tartomány hatóságai.

Az Alaszka délkeleti részén lévő, Craig tengerparti faluban 10 centiméteres vízszintemelkedést mértek.

Kanada csendes-óceáni partvidékén körülbelül ezer rengés történik évente, köztük többtucatnyi erősebb földmozgás.