A bukaresti értéktőzsdén közzétett közlemény szerint a román állami vállalat igazgatótanácsa kedden jóváhagyta az egy héttel ezelőtt bejelentett tranzakciót, amelynek értéke 1,06 milliárd dollár. A felek most először hozták nyilvánosságra a vételárat.

A tranzakció értéke a későbbiekben maximum 10 millió dollárral nőhet, így a végső összeg nem haladhatja meg az 1,07 milliárd dollárt. A felek megállapodtak, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor a román vállalat 106 millió dollár előleget fizet, a többit a tranzakció véglegesítésekor.

A Neptun Deep lelőhelyen 42-84 milliárd köbméterre becsült gáz rejlik. A többi 50 százalékos részesedés az osztrák OMV vállalaté, amely a román féllel kötött megállapodás szerint a gázmező operátora lesz.

A kitermelés elkezdéséhez a román parlamentnek úgy kell módosítani az offshore-kitermelésekre vonatkozó jogszabályt, hogy az kedvezőbb feltételeket szabjon meg a befektetők számára.

A Romgaz december 10-ére hívta össze a részvényesek közgyűlését, ugyanis ennek a grémiumnak is áldását kell adnia az üzletre. Emellett a testületnek egy 325 millió euró értékű hitel felvételéről is döntenie kell, amiből fedeznék a tranzakció értékének egy részét - írta az MTI.

A Romgaz a múlt kedden jelentette be a megállapodást, akkor azt közölték, hogy a tranzakció 2022 első negyedévében zárulhat le.