A villamosenergia-hálózat az Egyesült Államok iparának Achilles-ínja. Ellenséges támadás esetén a félelmek szerint az észak-amerikai hálózat hatalmas területei eshetnének ki a szolgáltatásból, akár hetekre is. Ez pedig további zavart okozhat egyebek mellett az ivóvíz-, üzemanyag- és élelmiszer-ellátásban is, ahogyan a távközlési rendszert sem hagyná érintetlenül.

Az esetleges jövőbeni apokaliptikus pusztulás okai többfélék lehetnek. Az Akadémia egy 2012-es anyaga arra figyelmeztetett, hogy terroristatámadás esetén több hónapig tartó nehézségek léphetnek föl, emellett a Nap elektromágneses aktivitása, vagy egy esetleges nukleáris támadás is az áramellátás összeomlását eredményezhetné. A hatások akár a Sandy hurrikán, vagy a 2011. szeptember 11-i terrortámadás katasztrofális következményeihez is hasonlóak lehetnének. Ez az, amiért több ezernyi közműcégi alkalmazott, üzleti vezető, a Nemzeti Gárda vezetői, az FBI, antiterrorista szakértők, valamint egyesült államokbeli, kanadai és mexikói kormányzati tisztviselők készülődnek egy novemberben tartandó, példátlan kiterjedésű vészhelyzeti gyakorlatra, amelyben fizikai és kibertámadást szimulálnak majd a villamosenergia-hálózat nagyobb részeit is lekapcsolva.

Dominóhatás

A GridEx II néven meghirdetett gyakorlat egyik célja, hogy felmérje, hogyan reagálnának a kormányok egy eddig nem tapasztalt mértékű, a mindennapi élet ellátási láncait is megzavaró kiesésre az áramszolgáltatásban. A GridEx I-re két évvel ezelőtt 75 társaság, cég és ügynökség részvételével került sor, de az akkori gyakorlat messze elmaradt a mostanitól. A szimulációt a viszonylag gyakori, a hurrikánok okozta két-háromnapos lokális áramszüneteknél jóval nagyobb volumenűre tervezik. Korábban nem volt példa ekkora gyakorlatra, több mint 150 társaság és szervezet jelentkezett résztvevőnek, melyek képviselői szeptemberben tartják az erre a célra létrehozott koordinációs tanács első ülését - számolt be a New York Times.

Ha kudarcot vallunk a villamos energia ellátási problémák kezelésével, szánalmasan el fogunk bukni a teljes gyakorlatot tekintve is - fogalmaz Curt Hébert, az állami szabályozó hatóság korábbi elnöke. A villamos energia rendszer olyannyira szorosan integrált, hogy egy egyetlen ponton fellépő összeomlás akár az egész rendszert magával ránthat - mint ahogyan 2003-ban pillanatok alatt Detroittól New Yorkig terjedt a probléma.

Kép: Reuters

A korábbi gyakorlatok mindegyike azzal számolt, hogy viszonylag gyorsan helyreáll az áramszolgáltatás a támadást követően - a mostani merőben másnak ígérkezik. Egyebek mellett a helyzet bizonytalansága, az illetékesek várakozásainak alakulása is a modellezés részét képezi majd.

A résztvevők többsége munkahelyéről fog belépni az akcióba, amelyben a teljes észak-amerikai hálózatot felügyelő hatóság, a NERC folyamatosan újabb és újabb hibák fellépését fogja majd bejelenteni Washingtonból. Például, a hibaüzenet beszámolhat valamelyik alállomásra való betörésről, amelyben a szakemberek eleinte rézlopási kísérletre gyanakodnak, ám később kiderül, a behatoló valójában vírussal fertőzte meg a számítógépes rendszert, mondjuk egy pendrive segítségével.

Huzavona

A gyakorlat egyben része a kormány és a közműcégek között évek óta tartó huzavonának is, amely a villamos energia rendszer biztonságával, az ellátás biztosításával kapcsolatos problémákra is rávilágított. A rendszer részben magánbefektetők, részben önkormányzatok, részben helyi ügynökségek tulajdonában van; a hadászati célú fogyasztás 99 százalékát is piaci forrásból elégítik ki a Fehér Ház szerint. A döntően befektetői kézben lévő közműcégeket összefogó Edison Elektromos Intézet kötelékébe mintegy 5800 nagy erőmű és 720 ezer kilométeres távvezeték hálózat tartozik. Az évtizedek alatt azonban az irgalmatlan méretű infrastruktúrára a különféle alkalmazások megdöbbentő keveréke épült ki, amelyek monitorozni és kontrollálni hivatottak a rendszert. Vannak társaságok, amelyek még mindig saját, "antik" számítástechnikai rendszerüket üzemeltetik, amelyek valószínűleg védettek a támadásoktól - az iparág ezt a "sötétség biztonságának" nevezi.

Mások azonban - és ők vannak többen - Windows alapú szisztémákat alkalmaznak, amelyek számos más iparágban is népszerűek. Az internetes szakértők szerint azonban a házon belüli hálózatok sincsenek teljes biztonságban, ugyanis ezeknek is lehetnek fel nem derített és nem biztosított kapcsolódásai a nyilvános internettel. Ez pedig óhatatlanul sérülékenységet tételez föl, a fellépő diszfunkciók súlyossága pedig az enyhe üzemzavartól a csak nehezen cserélhető felszerelések meghibásodásáig szóródhat.

Az érintettek között egyelőre korántsem harmonikus a kapcsolat - a gyakorlat nyilván ezen is segíthet: az iparág azért kárhoztatja a kormányt, mert az fontos biztonsági információkat tarthat titokban. A kormány gyors tájékoztatást ígért a társaságok vezetősége felé, noha ennek kivitelezhetőségében számosan kételkednek. Közben a kongresszus olyan új törvénytervezetek megvitatására készül, amelyek új biztonsági standardokat vezetnének be a hálózat kibertámadása esetén.