Különös fordulatot vett az ukrán és az orosz kormány vitája arról a hárommilliárd dolláros kölcsönről, amelyet kétoldalú államközi megállapodás alapján Moszkva nyújtott a korábbi kijevi vezetésnek 2013 végén - derül ki a Moscow Times cikkéből. A hitelt, amelynek határideje 2015 decemberében járt le, a jelenlegi ukrán kormány nem óhajtja visszafizetni.

Ukrajna beperli Oroszországot azzal a váddal, hogy a kölcsön valójában kenőpénz, amellyel Vlagyimir Putyin államfő megvesztegette Viktor Janukovics volt ukrán elnököt - derült ki Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter nyilatkozatából. Be akarjuk bizonyítani, hogy vesztegetési pénzről van szó - mondta Klimkin.

Perek sorozatban

Az a tény, hogy a londoni bíróság megfontolja az eljárás megindítását, további lehetőségeket is megnyithat előttünk - tette hozzá. Néhány nappal korábban az orosz kormány nyújtott be keresetet a londoni legfelsőbb bíróságon azzal a váddal, hogy az ukrán állam fizetésképtelenné vált, ugyanis nem fizette vissza az érintett hárommilliárd dollárnyi eurókötvényét.

Petro Porosenko ukrán elnök többször elmondta, hogy kenőpénznek tekinti az államközi hitelt, amellyel Putyin rábírta Janukovicsot, hogy álljon el az ukrán-EU társulási szerződés aláírásától. Ez 2013 őszén történt, válaszul az Európa-barát ukránok tömegtüntetéseket kezdtek Kijevben, amelyek eredményeként 2014 elején Janukovics távozni kényszerült a hatalomból.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter viszont azzal indokolta az államcsődeljárás megindítását, hogy többszöri próbálkozással sem tudtak megállapodni Kijevvel az adósság átütemezéséről.

Ajánlatok egymás után

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök tavaly novemberben kijelentette, hogy az orosz tartozást csak azokkal a feltételekkel hajlandók törleszteni, amelyekről 2015 derekán megállapodtak Ukrajna legtöbb hitelezőjével. Ezek szerint Moszkvának el kellene engednie a kölcsön könyv szerinti értékének ötödét és el kellene fogadnia, hogy az adós négy éven át törleszt.

Jacenyuk megszólalása előtt Putyin azt ajánlotta, hogy 2016-tól kezdődően három éven át egy-egy-egy milliárd eurót törlesszenek, mégpedig úgy, hogy az USA és/vagy az IMF garanciát vállal az orosz kölcsön visszafizetésére. Szerinte ez nagyvonalú ajánlat volt részükről, hiszen a hitelt 2015 végén egy összegben kellett volna átutalni Kijevből Moszkvába.