Theresa May arra kéri az EU-tagálamok vezetőit, hogy ne utasítsák el kapásból kormánya új brexitstratégiáját, amelyet a jövő héten vezet elő - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A brit miniszterelnök arra készül, hogy vállalja a konfrontációt kabinetje euroszkeptikus tagjaival, mivel olyan tervet terjeszt elő, amely szerint az EU-nak és az Egyesült Királyságnak szoros gazdasági-szabályozási kapcsolatban kell maradnia egymással.

May a napokban találkozott holland kollégájával, Mark Ruttéval, akinek jelezte, hogy a július 6-ára vidéki házába tervezett kabinetülésen vállalja, hogy felpuhít vagy esetleg át is lép néhány olyan követelményt a brexittel kapcsolatban, amelyeket korábban vörös vonalnak tartott, azaz azt mondta: ezeket sose lépi át.

Ide lőjetek!

Ugyanakkor arra figyelmeztette EU-s kollégáit, hogy a keményvonalas brexitesek könnyű céltáblájává válhat, ha új elképzeléseit, amelyeket egy úgynevezett fehér könyvben tesz közzé, azonnal elutasítanának Európában. Még Angela Merkel német kancellárral is találkozik, hogy megszerezze a támogatását.

Nem akar két fronton, otthon a brexitpártiakkal, külföldön az EU-val harcolni - mondta egy uniós diplomata az FT-nek. Ugyanakkor Michel Barnier, az EU brexit-főtárgyalója arra kérte a brit kormányt, hogy továbbgondolásra alkalmas, reális tervvel álljon elő. Ez azt a gyanúját tükrözheti, hogy a miniszterelnök megint olyan ötlete vet fel, amelynek lényege, hogy az Egyesült Királyság kimazsolázza magának az EU-s szabályrendszeréből azokat, amelyek előnyösek számára, hátra hagyva a többit.

Kész harcolni

May támogatói azt mondták az FT-nek, hogy a kormányfő kész harcba szállni a kormánypárt, a konzervatívok befolyásos euroszkeptikus szárnyával. Az hiszem, lesz egy-két lemondás - mondta egyikük arra utalva, hogy a kemény brexitet akaró miniszterek egy része bedobhatja a törülközőt.

A legnagyobb csata May kedvenc vámbeszedési terve körül lehet. E szerint Nagy-Britannia az EU ügynökeként szedné a vámokat a határán és azon termékek után, amelyek a szigetországban maradnak, visszautalná a közterhet.

Az ötletet brexithívek őrültségnek tartják és az EU véleménye - ha finomabban fogalmazva is - ugyanez. A miniszterelnök tanácsadói szerint azonban ki fogják hantolni ezt a tervet, amely új ruhában térhet vissza. Akárhogy is lesz May titkolja a fehér könyv tartalmát, hogy ellenfeleinek ne adjon időt az ellenállás megszervezésére.

Nyomást fognak gyakorolni

Az is sejtetheti ugyanakkor, hogy mire készül, amit a környezetéből újra és újra kiszivárogtatnak a sajtónak. Nevezetesen azt mondják, hogy elkötelezett a zavartalan kereskedelem fenntartása mellett az Egyesült Királyság és az EU között, ami a just-in-time termelési rendszer fenntartását is jelenti. Ebben raktározás helyett folyamatosan folynak az EU-ból és máshonnan érkező alkatrészek a brit gyártókhoz. Ezek vámolása egyenlő a rémálommal.

Az euroszkeptikusok számíthatnak rá, hogy a puha válás talán legismertebb tory híve, Philp Hammond pénzügyminiszter nyomást fog gyakorolni rájuk. Pár napja elárulta, hogy minisztertársai elé tárja a különböző kereskedelmi modellek hatástanulmányait.

Egy korábbi tanulmány szerint a kilépési egyezmény nélküli függetlenné válás nyolc százalékot radírozna le az Egyesült Királyság gazdasági növekedéséből a következő 15 évben. A Kanada-EU szerződés mintájára kötött egyezség esetén öt százalék lenne a veszteség, a norvég modell átvétele, ami gyakorlatilag az EU-tagság fenntartásának felel meg, két százalékos buktát hozna.

A fotó forrása: Oli Scraiff/AFP