Nem döntötték el a pontos dátumot, de még a május 26-ai európai parlamenti választások előtt átalakítják a lengyel kormányt - erősítette meg az ezzel kapcsolatos híreket Beata Mazurek, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője a Radio Poland tudósítása szerint.

Az ok egyszerű: a kormány számos tagja szerepel a PiS jelöltlistáján, és a szavazás után várhatóan európai parlamenti képviselő lesz.

Az érintettek közül a legismertebb Beata Szydlo miniszterelnök-helyettes, aki két évig Lengyelország miniszterelnöke volt. Ha a szavazók is úgy akarják, akkor vele mehet Strasbourgba Joachim Brudzinski belügyminiszter, illetve Anna Zalewska, az oktatási és Elzbieta Rafalska munka-, család- és szociális tárca vezetője.

Eközben ismét blokkolták Varsó közlekedését a tiltakozó farmerek, akik hónapok óta próbálják elfogadtatni a kormánnyal követeléseiket. Ezek egyike, hogy a lengyelországi áruházakban kínált élelmiszerek fele legyen hazai eredetű. A másik, hogy ezeket az termékeket jelöljék a nemzeti lobogóval.