Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Granma című pártlapban megjelent intézkedés 23 alapvető zöldségre és gyümölcsre vonatkozik. A döntéssel a kormány azt akarja elérni, hogy minden átlagos keresettel rendelkező számára elérhetőek legyenek ezek a termékek, amelyek között ott van egyebek között a banán, a fokhagyma, a hagyma, a fejes saláta, a paradicsom, az ananász, a papaja és a bab. A határozat arról is intézkedik, hogy a rögzített ár más szezonban és más szezonon kívül.

Így például, a paradicsom fontja (mintegy fél kiló) kubai pesóról dollárra átváltva 8 centbe kerül majd szezonban, és 17 centbe szezonon kívül. Ez nagyságrendekkel alacsonyabb a piacokon eddig kért árnál.

Előzőleg Raúl Castro államfő és pártvezető a kubai kommunista párt nemrég lezajlott kongresszusán bírálta azokat, akik úgymond csak a maguk hasznát nézik és manipulálják az árakat, amikor a felvásárolt termékeket magasabb áron adják tovább.

"A bérek és a nyugdíjak továbbra sem elegendőek a kubai családok alapvető szükségleteinek a fedezésére" - mondta Castro. Kubában a munkaképes lakosság több mint 70 százaléka az állami szférában dolgozik, havi jövedelmük átlagosan mintegy 27 dollár.