Az orosz kormány jóváhagyta egy a posta hálózatára épülő bankóriás létrehozását, amely háromszor annyi fiókkal fog rendelkezni, mint a jelenleg legnagyobb, piacvezető Sberbank. Ez azt jelenti, hogy fiókjainak száma meghaladja az összes többi orosz bankét együtt.

Az új pénzintézet neve Post Bank, az Orosz Posta és az egyik legnagyobb állami bank, a VTB Bank vegyesvállalata lesz. A VTB az új létesítménybe olvasztja egyik leányvállalatát, a Leto Bankot. Feladatai közé fog tartozni banki szolgáltatások nyújtása a csaknem lakatlan, távoli orosz területeken élőknek, és megkülönböztetett figyelmet szán a nyugdíjasoknak. A tervek szerint az új bank már jövő januárban megkezdi a hitelek kihelyezését, de pilot projektjére már idén ősszel sor kerül.

A következő három évben a bank legalább 15 ezer postahivatalban nyit fiókot, ezt követően az ország valamennyi, vagyis 42 ezer postáján hozzáférhetővé lesznek szolgáltatásai. A jelenleg piacvezető Sberbank több mint 17 ezer fiókkal működik. A Post Banknak az orosz banki szakportál, a Banki.ru szerint több fiókja lesz, mint az összes többi orosz pénzintézetnek együtt.

A megabank igazgatótanácsának elnöke a kommunikációs miniszter, Nyikolaj Nyikiforov lesz. Formailag a Leto Bank nevét változtatják Post Bankra, amelyben 50 százalék plusz egy részvényt tart meg a VTB, amely 16 milliárd rubelt (246 millió dollár) fektet be, az Orosz Posta pedig vállalta, hogy hivatalait modernizálja és alkalmassá teszi a bankfiókok befogadására.

Jelenleg a 18 év fölötti orosz lakosságnak csak 50 százaléka használ banki szolgáltatást, Kínában ez az arány 70, a skandináv országokban több mint 97 százalék, ezen változtatna az új létesítmény. Andrej Kosztyin, a VTB elnöke szerint a Post Bank 20 millió ügyfelet fog kiszolgálni, akiknek a fele nyugdíjas lesz. Azt tervezik, hogy hitel portfóliója 10 év alatt el fogja érni a 418 milliárd rubelt (6,43 milliárd dollár), betétállománya az 577 milliárd rubelt (8,87 milliárd dollár). Különleges szolgáltatásokat kínálnak majd a nyugdíjasoknak, a házhoz szállítástól a speciálisan kedvező kamatokig és hitelkonstrukciókig.

Az orosz elemzők szerint nyilvánvaló előnye egy ilyen banknak a rendkívül széles infrastruktúra, mivel a posta regionális hálózata a hatalmas ország legtávolabbi közösségeit is eléri. Dmitrij Monasztirsin, a Promszvjazbank vezető elemzője szerint a posta mintegy 150 millió címzettet szolgál ki, és az új bank joggal számít az ügyfelek lojalitására. A Russia Beyond the Headlines ezt nem találja magától értetődőnek, mert bár az oroszok természetesen élnek a posta szolgáltatásaival, nem elsősorban annak hatékonysága és kitűnő szervezettsége, hanem a választási lehetőség hiánya miatt.

A hatékonyság hiányának elsősorban a szolgáltatások alacsony ára az oka, amely azonban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a széles közönség számára elérhetőek legyenek. Monasztirsin szerint azonban a VTB Bank korszerű banki technológiája a posta ügyféltömegével párosulva olyan szinergiákat képezhet, amelyek biztosíthatják az új csoport nyereségességét - azonban sok függ majd hitelpolitikájának alakításától.

Bár felmerültek kétségek azt illetően, hogyan illik ez a terv a bankok fiókleépítési és az elektronikus bankolás terjesztésének programjába, de az ország adottságait figyelembe véve reálisnak tűnik. Egyrészt nem jár jelentős költségekkel, másrészt naponta mintegy 2,5 millióan látogatják meg az orosz postahivatalokat, akiknek komoly könnyebbséget jelent, ha egyúttal betét és hitelügyeiket is ott intézhetik - írta a Bloomberg.