Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lengyel Kőolaj- és Gázbányászati Vállalat (PGNiG) bejelentette, hogy az ottani Kárpátalja területén újabb földgázmezőt fedezett fel. Ez 700 méter mélyen fekszik a Lubliniec-Cieszanów koncessziós területen - írta a Rzeczpospolita.

A kísérleti fúrást Nowe Siolo-1 néven végeztek, az előzetes elemzések szerint évente 20 millió köbméter gáz kitermelésére van lehetőség. A végső geofizikai mérési elemzések több "gázhordozó alapvonal jelenlétét mutatják".

Ez nem az első gázmező, amelyet a Kárpátalján találnak, ahol nagy sikerrel használják az új keresési technológiákat - mondta a PGNiG elnöke, Piotr Wozniak. A cég ebben a régióban további két kutatófúrást tervez, mivel csak ezek segítségével tudják pontosabban meghatározni a mező forrásait.

A PGNiG korábban már közzétette a lengyelországi Przemysl területére vonatkozó kutatásainak kezdeti eredményeit. Ott legalább 25 százalékkal több a kitermelendő gáz, mint azt elsőre becsülték, ami további összesen 20 milliárd köbméter kitermelését teszi lehetővé.

A PGNiG által vezetett munkálatok során a 3D-s szeizmikus módszert alkalmazzák, amely lehetővé teszi a gázmezőhöz tartozó területek pontos geológiai felmérését. Összességében 1,5 ezer négyzetkilométer felületen végzik a vizsgálatokat, amelynek eredménye Európa legnagyobb ilyen típusú szeizmikus képe lehet.

A fotó forrása: Pixabay.