Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csütörtöki találkozón bejelentés várható az EU-Japán szabadkereskedelmi és stratégiai partnerségi megállapodásról. Szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy ez még nem a végleges szerződés, annak bizonyos részleteiről még megegyezésre kell jutniuk a feleknek.

Az ülésen Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Abe Sindzó japán kormányfő vesz részt. "Fontos, hogy gyorsan tető alá hozzuk az egyezséget Európával, és ezzel zászlónkra tűzzük a szabadkereskedelem ügyét a protekcionizmus felé történő globális elmozdulásra válaszul" - jelentette ki kedden a japán miniszterelnök. A szerződés Japán növekedési stratégiája szempontjából is fontos, ezért minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy létrejöjjön a megállapodás - tette hozzá.

A hétvégén Tokióban tárgyaló Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos szerint "meglehetősen bizonyos", hogy a héten tető alá hozzák az egyezséget. Bennfentes források korábban arról számoltak be, hogy Abe kizárólag akkor utazik Brüsszelbe, ha megköthető a politikai megállapodás.

A tájékoztatás szerint az ülésen egyebek mellett biztonsági és külpolitikai kérdésekről, például a terrorizmus elleni harcról, illetve az energetikai, migrációs, tudományos, fejlesztési és adatvédelmi együttműködésről is szó lesz. A résztvevők várhatóan hangsúlyozottan támogatásukról fogják biztosítani az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és a szabadkereskedelmet, ami üzenetértékű lehet a protekcionista kereskedelempolitikát pártoló és a párizsi klímaegyezményt felmondó új amerikai kormányzat számára.

Az EU 28 tagállamában és Japánban közel 640 millió ember él, a felek együttesen a világgazdaság közel 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelem teljes forgalmából megközelíti a 40 százalékot. Japán az EU hatodik legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a harmadik legfontosabb célpontja az Európai Unió.

A 2013 márciusában kezdődött maratoni egyeztetések keretében már 18 tárgyalási fordulót tartottak. Tokió azt akarja elérni egyebek között, hogy az EU csökkentse a járművekre, elektromos berendezésekre és más ipari cikkekre kivetett vámokat. Az EU pedig azt várja Japántól, hogy nyissa meg közbeszerzési piacát, tegye szabadabbá az utat a mezőgazdasági termékek előtt, ide értve a tejtermékeket is, és csökkentse a nem vámjellegű kereskedelmi akadályokat.