Szaúd-Arábia kész arra, hogy bármilyen kérdésről szót ejtsen az OPEC többi tagállamával a kartell december 4-ei csúcsértekezletén, azaz kész arra, hogy figyelembe vegye más országok gondjait - jelentette ki Ali al-Naimi, a szervezet legnagyobb tagállamának befolyásos olajminisztere. Lesz egy tanácskozásunk pénteken, amelyen megvitatjuk a terítéken lévő problémákat - fogalmazott újságíróknak a Bloomberg tudósítása szerint. Meghallgatunk minden érvet, majd döntést hozunk.

A politikus azt követően állt a mikrofonok elé, hogy megérkezett Bécsbe, az OPEC-értekezlet helyszínére. A szakértők arra számítanak, hogy a szervezet tagországai megerősítik tavalyi döntésüket, miszerint nem csökkentik olajkitermelésüket a fekete arany árának zuhanása miatt.

Árzuhanási csúcs

Ezzel az a céljuk, hogy megőrizzék piaci részesedésüket, miközben az alacsony árak kiszorítják a piacról a drágán termelő amerikai olajpalacégeket. A kartell egyes tagállamainak - például Venezuelának - azonban súlyos gondot okoz az olajpiaci helyzet, ugyanis a visszaeső exportbevételek felborították költségvetésüket.

Úgy tűnik, hogy most már talán a szaúdi vezetés is sokallja az áresést. Az elmúlt hónapban a nyár közepe óta a legmeredekebb árcsökkenést szenvedték el az olajtermelők, amihez hozzájárul az is, hogy nem fogták vissza exportjukat. A londoni Brent ára kedden valamivel 45 dollár/hordó, az észak-amerikai WTI-é 42 dollár/hordó alatt mozgott. Tavaly júniusban még bőven száz dollár felett járt a fekete arany ára.

Ki mondta?

Kitérő választ adott al-Naimi arra a kérdésre, hogy országa ragaszkodni kíván-e ahhoz a stratégiájához, amelyben a piaci részesedésének megtartását az olajár csökkentése elé helyezi. Ki mondta azt, hogy Szaúd-Arábia piacirészesedés-stratégiát követ? - tette fel a szónoki kérdést, amelyet megtoldott még eggyel: Mondtam én ilyet valaha? Ez egyfajta verbális piaci beavatkozásként is értelmezhető: elbizonytalaníthatja a tavaly elfogadott irány tartására számító olajkereskedőket, akik ezért drágíthatják az olajat.

Az újdonsült nagy nyitottság lehetővé teszi, hogy beszéljenek Bijan Namdar Zanganeh iráni olajminiszter leveléről is, amelyet az OPEC-tagokoz intézett a teheráni Mehr hírügynökség jelentése szerint. Zanganeh ebben azt javasolta a kartellnek, hogy mérsékelje napi exportját 31,3 millió hordó olajról az elvileg érvényben lévő korlátnak megfelelő 30 millióra.