Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bécsi lakosság egyszerre fiatalodik és öregedik el, ezzel új kihívások elé állítja a pszichoszociális ellátást, amire válaszul az osztrák főváros 2015 közepén Pszichiátriai és Pszichoszomatikus Betegellátási Terv kidolgozásával bízta meg a Kórházszövetséget és a Bécsi Pszichoszociális Szolgálatot. A fő cél, hogy Bécs fel tudjon készülni a demográfiai változásokból is adódó kihívásokra, bővítse gyermek- és ifjúságpszichiátriai kínálatát, illetve erőforrásokat csoportosítani át az időskorral járó pszichés megbetegedések, közte a demencia kezelésére - olvasható a közleményben.

A koncepciót egy több terület szakértőiből valamint betegekből és azok hozzátartozóiból álló csapat dolgozta ki, megvalósítása 2018 végén kezdődik. Kulcsszavai a regionalitás, az igény szerinti ellátás, az ambuláns kezelés előtérbe helyezése a kórházi tartózkodással szemben és az ellátás folytonosságának biztosítása. Hangsúlyos szerepet kapnak a lelki egészség integrálása az orvosi alapellátásba, a betegek megbélyegzésének feloldása, a participáció (a betegek bevonása a kezelésüket érintő döntésekbe), minőségi és könnyen elérhető ellátás, valamint az erőforrások megfelelő elosztása, a hatékonyság és a gazdaságosság is.

A bécsi kórházi koncepcióval összhangban a jövőben három nagy régióra osztják a fővárost pszichiátriai és pszichoszomatikus betegellátás szempontjából. A felnőttek számára régiónként két helyen lesz pszichiátriai fekvőbeteg-ellátás és minden kórházban legalább egy pszichiátriai ambulanciát és nappali kórházat alakítanak ki.

Ez Bécs-szerte hat kórházi osztályt és nyolc ambulanciát jelent, gyerekek esetében pedig három fekvőbeteg-ellátó osztályt és hat ambulanciát.

A Kórházszövetség minden kórházában lesz pszichiátriai betegfelvételi ambulancia, ahol huszonnégyórás sürgősségi osztály is működik majd.

Az új terv megvalósíthatóságát és hatékonyságát 2019 és 2021 közepe között egy-egy kísérleti projekttel tesztelik. Amennyiben a koncepció sikeres, egész Bécsben bevezetik, amennyiben nem, tovább alakítják és tesztelik - szakértők, betegek és hozzátartozók bevonásával.

Jelenleg a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás kapacitásának bővítése a legsürgetőbb. Kidolgoznak egy koncepciót arra is, miként lehet gördülékenyebbé tenni a fiatal felnőttek számára az átmenetet a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátásból a felnőttellátásba, hogy ez ne jelentsen törést a kezelésükben, és ne vezessen annak megszakításához.

Külön figyelmet fordítanak a terhesség alatti és a gyermek születését követő pszichiátriai megbetegedésekre, egy olyan ambulancia is működik majd, ahol kifejezetten a szülés utáni lelki problémákkal foglalkoznak.

Olvassa el ezt is : Ombudsman: súlyos problémák a gyermekpszichiátriai kezeléseknél)

Fotó: PID/Christian Jobst