Az Egyesült Államokban és sok más országban csak még hatalmasabbakká váltak azok a bankok, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy megengedető lenne bukásuk - idézte Stiglitzet a Bloomberg hírszolgálat hétfőn.

A neves közgazdász véleménye azt az álláspontot erősíti, amelyet Paul Volcker, az amerikai központi bank, a Fed volt elnöke korábban kifejtett: az Obama-kormánynak meg kellene kurtítani a bankok méretét.

Stiglitz szerint az Obama-kormány politikai megfontolásból nem mer határozottabb változtatásokat követelni a pénzügyi szektorban. Véleménye szerint az amerikai pénzügyi ágazatban eddig semmilyen lényegi reform nem történt, amelyet a bankok csak visszafognak. A világgazdaság messze van még attól, hogy kilábalásról lehessen beszélni, jóllehet már nem táncol a szakadék szélén - mondta a Nobel-díjas közgazdász, aki szerint egy hosszabb ideig tartó gyengélkedési időszak következik.

Aggódó közvélemény

A közvélemény sincs meggyőződve az eddigi intézkedések hatékonyságáról. Az amerikaiak több mint kétharmada szerint nincs biztosíték egy újabb pénzügyi összeomlás bekövetkezése ellen - derült ki az AP és a GfK gazdaságkutató közös felméréséből, amelynek eredményét hétfőn ismertették. A válaszolók még ennél is nagyobb aránya, 80 százaléka értékeli gyengének az amerikai gazdaság helyzetét, és a többség aggódik saját boldogulása miatt.

A közvélemény fele nem támogatja Obama reformjainak központi elemeit: egyebek mellett úgy gondolja, hogy az államháztartási hiány csökkentése fontosabb cél az egészségügyre, oktatásra és alternatív energiaforrásokra költött kiadások növelésénél.

Az amerikaiak azonban nem Obamát teszik felelőssé a recesszióért vagy a bankszektor állapotáért; csak minden ötödik megkérdezett gondolja ezt. A válaszolók 54 százaléka szerint az előző elnök, George Bush a hibás azért, ami történt; 19 százalék pedig a korábbi demokrata elnököt, Bill Clintont hibáztatja. A közvélemény legnagyobb hányada, 79 százaléka a bankokat és a hitelintézeteket teszi felelőssé kockázatos hitelpolitikájuk miatt. A megkérdezettek 68 százaléka szerint a szövetségi kormányt azért terheli felelősség, mert nem szabályozta kellőképpen a bankszférát; 65 százalék azokat is felelősnek tartja, akik úgy vettek fel hiteleket, hogy azokat nem képesek visszafizetni.

Miközben az amerikaiak csaknem 60 százaléka úgy érzi, hogy a 787 milliárd dolláros ösztönző csomagnak kedvező hatásai lesznek, júliushoz képest 10 százalékkal 17-re nőtt azoknak az aránya, akik szerint a munkahelyek megmentése és teremtése céljával elindított állami élénkítő csomag jótékony hatással járt.