A bruttó hazai termék növekedésére vonatkozó felülvizsgált kormányzati előrejelzés összehasonlítható azzal az áprilisi prognózissal, amely szerint 2021-ben 3,5 százalékkal, 2022-ben pedig 3,6 százalékkal nő a gazdaság. A 2023-as évre a kormány most 1,6 százalékos bővülési ütemmel várja a gazdasági növekedés normalizálódását - mondta két névtelen forrás a Reutersnek. Peter Altmaier gazdasági miniszter szerdán sajtótájékoztatón ismerteti a kormány frissített növekedési előrejelzését. A gazdasági minisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a frissített számokról szóló értesülést a hírügynökségnek.

A német kormány 2,6 százalékra csökkentette idei gazdasági növekedési előrejelzését, ami a korábbi várakozástól jelentősen elmarad. Ez egybecseng a központi bank legutóbbi értékelésével is, amely hétfőn azt mondta, hogy a gazdasági növekedés a negyedik negyedévben valószínűleg jelentősen lelassul, és az egész éves növekedés valószínűleg "jelentősen" elmarad a júniusban közölt 3,7  százalékos előrejelzésétől.

A félvezetők és más alapanyagok, alkatrészek hiánya miatt eshet nagyot a német növekedés. A legnagyobb problémát a Covid-19 járvány miatti ellátásilánc-zavarok, főleg chiphiány jelenti, ez visszafogja a német feldolgozóipari termelést, leginkább az autóiparét.

Az ellátási szűk keresztmetszetek a szokatlanul magas kereslettel párosulva áremelkedéshez vezetnek, és ez az oka annak, hogy a német kormány arra számít, hogy a fogyasztói árak inflációja idén 2,9 százalékra ugrik. A kormány azonban ragaszkodik ahhoz a becsléséhez, hogy az áremelkedés átmeneti lesz, és 2022-ben 2,2 százalékra, 2023-ban pedig 1,7 százalékra mérséklődik az infláció. A számokat a 2020-as 0,6 százalékos fogyasztói árinflációhoz hasonlítják.

A vegyes gazdasági növekedési kilátások azt követően merültek fel, hogy az Ifo intézet hétfőn közölte, hogy októberben a negyedik egymást követő hónapban romlott az üzleti morál, és hathavi mélypontra esett az EU legnagyobb gazdaságában.