Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gyáriparosok Európai Kerekasztalának (European Round Table of Industrialists, rövidítve ERT) tagjai, melybe Európa ötvenhét legnagyobb vállalatának vezérigazgatója és elnöke is beletartozik meglehetősen optimisták: immár 80 százalékuk tud pozitívan tekinteni az európai és globális gazdaságra.

Természetesen vannak még aggályra adó okok, ilyen például a brexit is. Itt a cégvezetők leginkább az átláthatóságot hiányolják, illetve megemlítik azt is, hogy miközben az Egyesült Királyság és az EU között folynak a hosszú távú kapcsolatokat érintő tárgyalások, az elkövetkező két-három évben a biztonság érdekében hatékony átmeneti időszakra van szükség, ahogy az átmeneti időszakban is szükség lenne a szabályozások folytonosságának biztosítására.

Majdnem minden tagunk arra számít, hogy a brexit hatással lesz a vállalatára. Az ERT szerint kemény Brexit nagyon káros lenne mind a befektetések, mind a munkahelyek szempontjából - mondta Benoît Potier, az ERT elnöke és az Air Liquide elnök-vezérigazgatója.

Az Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) által készített kutatásban megszólal az ERT egyetlen közép-európai tagja, Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója is: "A kiszámítható és tervezhető gazdasági környezet olyan előnyt ad Európának, mellyel élnünk kell. Tekintettel a brit északi tengeri befektetéseinkre, a MOL is érdekelt a brexit-tárgyalások sikerében, 1 milliárd dollárt meghaladó kitettségünk eleve hosszú távú elkötelezettséget és bizalmat feltételez." (Az euróval és anélkül is sikeres lehet Magyarország.)

Miben bíznak, mitől félnek?

A vállalatok a kutatás szerint Európában az értékesítés mérsékelt emelkedésére, Európán kívül pedig némileg erősebb növekedésére számítanak. A kutatás pozitív előrejelzést fogalmaz meg a hosszú távú növekedési várakozásoknak is: az ERT-tagok közel ötven százaléka tervezi növelni befektetéseiket Európában, és még nagyobb hányaduk kíván növekedni Európán kívül.

Ugyanakkor az ERT-tagok mintegy nyolcvan százaléka véli úgy, hogy a kiberbiztonság fenyegetései valóban gátolják a további digitalizációt, és ezért kérdés megoldása a beruházási tervekben is szerepet kap. Ennek megfelelően minden ERT-tag vállalata tervezi, hogy a következő tizenkét hónapban befektet a kiberbiztonsági keretrendszerének javítása érdekében. A legfontosabb hiányosságokat a technikai infrastruktúrába történő állami beruházások, az internetes biztonsági stratégiák EU-tagállamok közötti harmonizációja és az EU és más országok közötti nemzetközi együttműködés terén látják.

A globális vállalatok térképe gyors ütemben változik, és az európai cégek azt kockáztatják, hogy veszíthetnek az amerikai és kínai piaci versenytársaikkal szemben. Mindez megkívánja a globális piacokhoz való maximális hozzáférést és egy innovációbarát szabályozási környezetet Európában - vélte Kurt Bock, az ERT Versenyképességi Munkacsoport elnöke, a BASF elnök-vezérigazgatója.