Eszerint tavaly 0,2 százalékkal csökkent az orosz GDP, ami némiképpen kedvezőbb a piaci várakozásoknál, valamint a gazdaságfejlesztési minisztérium és a központi bank eddigi előrejelzéseinél. A negyedik negyedévben éves szinten növekedett a gazdaság, legalább is erre utalnak a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor termelését tükröző mutatók.

Az orosz statisztikai hivatal (Roszszstat) a múlt héten közölte, hogy tavaly 0,2 százalékkal zsugorodott Oroszország bruttó hazai terméke. Negyedik negyedéves adatot azonban nem ismertetett. A gazdaságfejlesztési minisztérium egy hete azt közölte, hogy számításai szerint 0,6 százalékkal csökkent tavaly a GDP. A gyenge decemberi eredmények miatt a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény.

Utoljára 2014 negyedik negyedévében bővült az orosz gazdaság éves összevetésben. A recesszió azonban a vártnál kevésbé bizonyult mélynek, amit elemzők egyebek között a katonai kiadások emelésével, az import csökkenésével és az export bővülésével magyaráztak.