A magyar piac főként hipermarketeket működtető francia Auchan azt fontolgatja, hogy újabb felvásárlási ajánlatot tesz versenytársára, a szintén francia Carrefour SA-ra - írja Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. Ezt megelőzően ősszel környékezte meg az Auchan a vállalatot, ám az egyesülési tárgyalások nem jártak sikerrel. A vevőjelölt a CVC Capital Partners tőketársaságot is megkereste, hogy ketten tegyenek ajánlatot a portékára.

A ár napja kiszivárgó hír hatására a Carrefour részvényei a párizsi tőzsdén előbb megugrottak több mint hat százalékkal, majd 3,5 százalékos pluszban stabilizálódtak. A Carrefour és az Auchan egyesítésével az utóbbi cég tulajdonosa, a Mulliez család Franciaország legnagyobb áruházláncát hozhatja össze, ám az üzletbe bele kell mennie az előbbi vállalat két fő tulajdonosának a Moulin családnak és a brazil Abilio Niniz kiskereskedelmi mágnásnak.

Szakértők szerint a lépés nem váratlan, a francia kiskereskedelmi szektor megérett a konszolidációra. A legnagyobb szereplő a Leclerc SA 22,7 százalékos részesedéssel, a második a Carrefour 19,4 százalékkal, az Auchan csak az ötödik 9,2 százalékkal - derül ki a Kantar piackutató cég adataiból. A Carrefour a következő négy évben hárommilliárd eurót készül költeni digitális fejlesztésekre, míg az Auchan portfóliójában gyengén teljesítő régiókban működő rosszul jövedelmező áruházak is vannak.

Mulliez-ék az elmúlt év végén átalakították a vállalat felső vezetőségét annak érdekében, hogy felgyorsítsák az élelmiszer-forgalmazó üzletág és a digitális szolgáltatások megerősítését. Ugyanakkor a család önmagában nem tudja gatyába rázni az Auchant, ezért gondolhatott az egyesülésre a Carrefourral - véli Clement Genelot, a Bryan Gernier tanácsadó cég elemzője. Az ügy érzékeny téma a tavaszi elnökválasztás előtt, miután az átfedések miatt elbocsátásokkal járhat, és a versenyhatóságnak is rá kellene bólintania.